שלחו לנו
וואטסאפ

פרטיות עובדים בעבודה מהבית ומהמשרד: מה מותר ומה אסור למעסיק לעשות?

מה אומר החוק על פרטיות עובדים בעבודה: אילו אמצעי מעקב מותרים בעבודה מהבית ואילו בעבודה במשרד? אילו תנאים והגבלות יש על מעקב אחר עובדים? האם מותר למעסיק להכנס לתיבת המייל של העובד? ומה הפיצוי שמגדיר החוק במקרים בהם הזכות לפרטיות הופרה?

פרטיות עובדים במקום העבודה - הגנת הפרטיות

בעוד שרוב העובדים מעוניינים לעבוד מהבית לפחות בחלק מהזמן, למרבית המעסיקים יש שאיפה להפסיק את העבודה ההיברידית ולחזור למודל עבודה מהמשרדים. אחת המוטביציות העיקריות לכך היא שמעסיקים רבים טוענים שהם לא יכולים לדעת כמה שעות העובד עבד והאם הוא היה יעיל. סקר של מייקרוסופט העולמית הדגים זאת באופן מושלם: בעוד ש-87% מהעובדים הצהירו שהם מרגישים פרודוקטיביים גם בעבודה מהבית, רק 12% מהמנהלים הביעו בטחון מלא שהצוותים שלהם פרודוקטיביים.

ישנם מספר הסברים לפער בתפיסת היעילות שזכה לכינוי "פרנוית הפרודוקטיביות". אחד מהם נובע מההגבלות החמורות שחלות על מעסיקים ומנהלים לנהל מעקב אחר פעולותיו של עובד בעבודה מהבית. הגבלות שנועדו להגן על פרטיותו של העובד ועל הזכות לפרטיות של משפחתו.

הגנת הפרטיות ומעקב אחר עובדים- ניווט מהיר

המתח בין הזכות לפרטיות לבין זכויות המעסיק

חשיבותה של הזכות לפרטיות

הזכות לפרטיות היא אחת הזכויות החשובות, ומטרתה לייצר סביבת עבודה בטוחה ומכבדת. כאשר כל פעילותיו של העובד מנוטרות כל הזמן והוא תחת עינו הפקוחה של "האח הגדול", הוא מאבד את הזכות שלו לפרטיות – מידע אישי אודות מצבו האישי, הבריאותי, המשפחתי, הכלכלי ואודות תחביביו ותחומי העניין שלו נחשף לעיני המנהל או הדרגים שמעליו, מבלי שהעובד הביע רצון לשתף אותם בכך.

במקרה הפחות טוב, נעשתה פגיעה בפרטיות של העובד וחדירה לא נחוצה לחייו. במקרה העוד פחות טוב ייתכן שיעשה שימוש במידע לרעתו – למשל להפעיל עליו לחצים שונים מתוך ידיעה שמצבו הכלכלי או הבריאותי לא יאפשר לו לפעול אחרת.

מחקרים מראים גם שעובדים שנמצאים תחת רמות גבוהות של מעקב וניטור, מגבירים את תחושת חוסר שביעות הרצון ממקום העבודה, מעלים את רמות הסטרס, ומשפיעים לרעה על רווחתם של העובדים.

זכותו של המעסיק לקבוע מדיניות בעסק שלו

מנגד, נמצאת זכותו של המעסיק להגן על רכושו, ולוודא כי העובדים משתמשים בחללי העבודה וברכוש שניתן להם על ידי המעסיק למטרות לשמן הוא הוגדר, שזמן העבודה של העובדים מוקדש לביצוע העבודה ושהעובדים אינם משתמשים במידע ובסודות המסחריים אליהם הם נחשפים באופן שייפגע במעסיק או בעסק. בית הדין הארצי לעבודה הכיר בתיק ע״ע 90/08 – טלי איסקוב ענבר נ' מדינת ישראל בזכותו של המעסיק לקבוע את המדיניות במקום העבודה שלו. מדיניות זו יכולה להתייחס הן לאופן השימוש בציוד, הן להגבלות על שיטוט ברשת והתקנת תוכנות, ואפילו על הגבלת תכני הגלישה ממכשירי החברה.

במקרים רבים הזכויות של העובד והמעסיק מתנגשות. כאשר המעסיק קובע מדיניות, עליה לעמוד בקריטריונים של חוק ודיני הגנת הפרטיות ובמערך האיזונים והבלמים שנקבעו בפסיקות בית המשפט בנושא זה, המחדדים את הסוגיות הבעייתיות המרכזיות. כדי להמנע מטעויות שעלולות לחשוף אותו לתביעות מצד עובדים בגובה עשרות עד מאות אלפי שקלים ללא הוכחת נזק, מומלץ למעסיק להתייעץ עם עו"ד דיני עבודה המתמחה בהגנת הפרטיות.

מעקב אחרי עובדים בעבודה מהבית

האם הבוס יכול לעקוב אחרי עובדים מהבית בלי שהם ידעו על כך?

לפי חוק הגנת הפרטיות, כדי שמעסיק יוכל להפעיל אמצעי מעקב על עובד עליו לקבל את ההסכמה המדעת של העובד לכך. כאשר העובדים מאוגדים תחת וועד עובדים, היכולת של המעסיק לבצע מעקבים מוגבלת אפילו יותר מתוקף ההסכמים הקיבוציים המגינים על העובדים. גם במקרה שהעובד הסכים חלות על המעסיק מגבלות – הוא לא יכול להשתמש ללא הצדקה באמצעי מעקב שאוספים מידע אישי או פוגעים בפרטיות של העובד ברמת פגיעה גבוהה.

כאשר המעסיק נתקל במידע על העובד כתוצאה מהמעקב, הוא אינו יכול לעשות בו שימוש לכל מטרה אחרת, חוץ מאשר לוודא שהעבודה מתבצעת ביעילות.

מה מותר למעסיק לנטר בעבודה מהבית?

נוכחות: כיוון המעסיק מחוייב לדווח על שעות עבודתו של העובד, הוא יכול להתקין אמצעי דיווח נוכחות מרחוק שעוקבים אחרי זמני ההתחברות ואחר דיווח הנוכחות של העובד.

  • מידע סטטיסטי: המעסיק יכול לאסוף נתונים סטטיסטיים או נתונים המעידים על תעבורת המידע, ואינם אוספים מידע אישי על העובד. למעשה, עבור איסוף נתונים מסוג זה הוא אינו צריך את הסכמתו המדעת של העובד, אלא מספיק שיידע אותו.

  • פעילות בציוד השייך לעסק: למעסיק יש זכות לפקח על הפעילות במחשב או בלפטופ חברה שמשמש לצורך עבודה מהבית.

האם המעסיק רשאי להכנס לתיבת המייל של העובד?

מעולם לא בוצעה חקיקה מסודרת המסדירה את נושא פרטיות תיבות הדואר האלקטרוני של עובדים במקום עבודתם. אבל לאורך השנים הגיעו לבית הדין לעבודה תיקים שונים שעסקו בשאלות רלוונטיות לנושא שקבעו את הפסיקה בתחום:

כניסה לתיבת המייל של עובד וקריאת הודעות דוא"ל, נחשבת לפגיעה ברמה גבוהה בפרטיות. אסור למעסיק להכנס למיילים של העובד, גם כאשר החשבון הוקצה לעובד על ידי מקום העבודה ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחשבון שמשמש את העובד גם לצרכיו האישיים.

הפרת פרטיות - קריאת מיילים של עובד

אילו אמצעי מעקב אסורים?

אמצעים שעלולים לחשוף פרטים אישיים של העובד, את בני המשפחה האחרים שלו בעודו עובד מהבית, או שההשפעה הפסיכולוגית השלילית שלהם על תחושת הרווחה של העובד ידועה. 

  • אמצעים הפוגעים בפרטיות ברמה גבוהה: למעסיק אסור לבצע מעקבים מבוססי מיקום או לעקוב אחר תנועות העיניים של העובד, להקליט אותו דרך המצלמה או המיקרופון, לנטר את ההקלדות או הקלקות העכבר שלו, או לעבור על היסטורית הגלישה שלו.
  • הגבלת שימוש באמצעי האזנה וצילום בעבודה מהבית: אם עבודתו של העובד מחייבת ביצוע מעקבים מצולמים או האזנות, יש לקבל את אישורו וחתימתו של העובד לביצועם. על המעסיק להמנע מהקלטה או האזנה לעובד מחוץ לשעות העבודה, מהקלטת בני בית שאינם העובד עצמו, ואם הוקלטו אחרים – להמנע משמירת המידע עליהם במאגרי החברה.

האם מותר לעובד לסרב למעקב מהבית?

אם הבקשה לביצוע מעקב היא מעבר לאיסוף נתונים סטטיסטיים, היא מחייבת את הסכמתו של העובד. לעובד יש זכות לסרב ולהסביר את הסירוב שלו. אך כאשר מדובר בבקשה סבירה, מידתית ולגיטימית, ברוב המקרים הסירוב ישפיע על המשך יחסי העבודה בין הצדדים או יביא לשלילת זכותו של העובד לעבוד מהבית.

אם המעסיק מבצע את המעקב למרות סירובו של העובד, לא בקש ממנו מלכתחילה את האישור, או דורש הסכמה למעקב פולשני ולא סביר – הוא עובר על חוק הגנת הפרטיות.

מעקב אחר עובדים בשטח העסק

בעסקים רבים מותקנות מצלמות אבטחה. בחלק מהמקרים הן הותקנו כדי למנוע בעיות (גניבות, פריצות או אלימות), ובמקרים אחרים בעל העסק נדרש להתקין אותן כדרישה ברישיון העסק שלו.

החוק מגביל את המעסיק בשימוש במצלמות מכל סוג בשטח העסק, אך מקפיד לבצע הבחנה בין מצלמות אבטחה גלויות לבין ביצוע מעקבים בסתר על ידי מצלמות מעקב:

אילו הגבלות ישנן על המעסיק בשימוש במצלמות אבטחה גלויות?

  • אסור למעסיק להשתמש במצלמות האבטחה לצורך מעקב אחר יעילות ותפוקת העובדים, או לשם הטלת משמעת על העובדים.

  • אין לצלם במצלמות האבטחה או המעקב את חדרי השירותים, המלתחות והאזורים האישיים של העובדים (אלא אם יש נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת).

  • שימוש במצלמות באופן הפוגע בזכות לפרטיות של העובדים באופן מוגזם ולא מידתי, חושף את המעסיק לטווח רחב של עונשים החל מתשלום פיצויים ללא הוכחת נזק ועד למאסר בפועל.

  • התקנת מצלמות באופן הפוגע בפרטיותו של עובד, בכבודו וברווחתו, עלולה להניע עובדים להתפטרות. בפסיקה קיימים מקרים בהם בית הדין לעבודה הכיר בכך בתור הרעת תנאים ועילה להתפטרות בדין מפוטר ופסק לעובד פיצויי פיטורין כפי שמגיע לו.

החוק מתייחס בכובד ראש לנושא של צילום בסתר על ידי מצלמות מעקב, ומגדיר אותו כרמה גבוהה מאד של פגיעה בפרטיות העובד.

מה ההגבלות בחוק על מצלמות מעקב וצילום בסתר?

  • צילום בסתר ללא ידיעת העובד וללא הצדקה הוא עבירה פלילית. אם הצילום כולל גם הקלטת קול, עלולה להתווסף לאישום עבירה פלילית נוספת על האזנת סתר.

  • המקרים היחידים בהם ניתן לצלם בסתר עובדים באזורי העבודה הפרטיים שלהם הם כאשר יש חשד לעבירות פליליות שלא ניתן לחקור אותן בדרכים אחרות. ההמלצה שלי היא לגשת למהלך זה רק לאחר שהצטיידתם בחוות דעת משפטית של עורך דין דיני עבודה ובברכתה של הנהלת החברה.
הגנת הפרטיות - פרטיות עובד צילום במשרד ועמדות עבודה

האם עובד יכול לבקש לצפות בסרטונים שלו שצולמו?

מעסיק שאוסף מידע מאמצעי מעקב חייב לשמור על המידע במאגר מאובטח. הוא גם מחויב להעניק לעובד זכות לעיין במידע שנשמר עליו במאגר ולמחוק אותו.

תביעה ופיצוי על הפרת פרטיות

לעובדים אין יכולת אמיתית לסרב לאמצעי המעקב – במקרים רבים הם ישלמו על כך במקום עבודתם. באמצעות האפשרות לתבוע סכומי פיצוי של 50,000 ₪ להפרה ללא הוכחת נזק וזדון, ו-100,000 ₪ להפרה עם הוכחת זדון וללא הוכחת נזק, המחוקק נותן לעובד כלי הרתעה עוצמתיים.

הוא מאפשר לעובדים להגיש תביעה הכוללת מספר הפרות שונות ולייצר הרתעה אמיתית כלפי המעסיק בתביעה ששווייה מאות אלפי שקלים. במקרים רבים מתווספות לכך הפרות זכויות עובד נוספות בשווי עשרות אלפי שקלים נוספים אותן ניתן לתבוע גם כן מהמעסיק.

קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור – מומחים בהגנת הפרטיות ​

למשרד קטן, בר-טל, טלמור ניסיון בייצוג עובדים בתביעות הפרת הפרטיות נגד מעסיקים. המעסיק הפעיל אמצעי מעקב בלי ליידע אתכם? הבוס נכנס לכם למייל או משתמש במידע שנאסף עליכם מתוכנת מעקב באופן לא הגון? אנו נבחן את הפגיעה שנגרמה לך על כל ההשלכות הנוספות שנגרמו כתוצאה ממנה או הובילו לה, ונבחן אילו זכויות ופיצוי מגיעים לך על פי חוק.

עבור מעסיקים, משרדנו מציע ייעוץ וליווי בנושא אמצעי מעקב אחרי עובדים, המצמצם את החשיפה לתביעות, כולל את מנגנוני ההטמעה בתקנונים ובחוזים, ומספק מענה לשאלות החשובות.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

כמה זמן אחרי פיטורים בהייטק אפשר לתבוע

פיטורים בהייטק

דיני עבודה, פיטורין וזכויות עובדי הייטק (מעודכן ל-2025) עומדים לפני פיטורים בהייטק או הייתם חלק מגל קיצוצים ב-2024 או 2025? הכירו את הזכויות שלכם בנושאי

לקריאה »
קטן בר טל טלמור עורכי דין ומגשרים - עורך דין דיני עבודה וזכויות עובדים

דיני עבודה

קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור הוא משרד עורך דין דיני עבודה מהמובילים בישראל, המייצג מעסיקים ועובדים בכל סוגי הערכאות.

בין לקוחותינו בתחום דיני עבודה נמצאים מעסיקים גדולים מתחומים שונים ומרכזיים במשק: בנייה, סיעוד, מזון, אופנה, רפואה, תעשייה, הייטק ועוד.
בה בעת, עובדים רבים בוחרים בנו לייצג אותם בתביעות נגד מעסיקים בתיקים מורכבים וייחודיים ואל מול הגופים החזקים במשק.

לקריאה »

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן