שלחו לנו
וואטסאפ

התעמרות בעבודה

התעמרות בעבודה מכונה המגיפה השקטה של עולם העבודה והיא מנת חלקו של כל עובד שלישי בממוצע. מה הסימנים וההשלכות של התעמרות בעובד? איך להתמודד נכון עם גזלייטינג בעבודה, ומה הפיצוי שניתן לקבל בגין תביעה על התעמרות בעבודה?  

התעמרות בעובד במקום העבודה

התעמרות בעבודה - ניווט מהיר

מהי התעמרות בעבודה?

התעמרות בעבודה היא תופעה שבמסגרתה מתקיימת מערכת יחסים בריונית בין מנהל לעובד או בין עובדים, הנמשכת לאורך תקופה, באופן שגרתי, בעצמה ובתדירות מתגברת.

תופעה זו מוכרת בשמות נרדפים נוספים כגון: גזלייטינג בעבודה, התנכלות, התעללות או התעללות נפשית בעבודה, בריונות, בולינג, העסקה פוגענית, סביבת עבודה רעילה ועוד.

היא מתרחשת לא רק באינטרקציה יחידנית אלא גם אל מול אנשים אחרים, שבמקרים רבים לא רק עדים לה, אלא גם נאלצים לשתף איתה פעולה באופן אקטיבי, על ידי בידוד ומידור של הקורבן מפעילויות שונות.  

להתעמרות יש השלכות על מי שחווה אותה, ברמה הנפשית, הפיזית, הכלכלית והחברתית:

  • ההשלכות הנפשיות כוללות סטרס, פוסט טראומה, דיכאון, חרדות והתקפי חרדה, תחושות של חוסר ערך וחוסר אונים, רגשות אשם וייאוש, זעם ותסכול, ירידה במוטיבציה.

  •  ההשלכות הפיזיות כוללות עלייה בלחץ הדם, הפרעות שינה, נשירת שיער, קשיי ריכוז וקושי בקבלת החלטות, נטייה מוגברת למחלות, כאבים באזורים שונים בגוף,הפרעות אכילה ועיכול.

  •  השלכות כלכליות כוללות לקיחת ימי מחלה או חופשה רבים יותר, קיצור יום העבודה או איחורים שנובעים מניסיונות להמנע מאינטרקציות עם המתעמר או מקושי להתמודד עם אירוע בריונות.

  •  השלכות חברתיות כוללות בידוד חברתי בעבודה, מידור מקצועי, השפעה על חיי המשפחה של מושא ההתעללות, השפעה על חיי החברה מחוץ למעגל העבודה.

סימנים להתעמרות בעבודה

הצעת החוק למניעת בריונות בעבודה אמנם עברה קריאה טרומית בכנסת בשנת 2015, אך מאז לא התקדמה לשלב החקיקה בפועל.

נכון להיום, המבחנים לקביעת סימנים להתעמרות בעובד נגזרים מתוך פסיקות בתחום, והם מגדירים לנו מה נדרש מבחינת החוק על מנת להגיש תביעה על התעמרות בעבודה ולקבל פיצוי בשל כך:

  • המעסיק מפנה כלפיך אגרסיות באופן תדיר
    התפרצויות זעם שמופנות כלפיך; שימוש באיומים, באקטים פיזיים של דחיפות או חסימת מעברים או באלימות; הפעלת לחץ והנחתת דרישות לא סבירות ולא לגיטימיות.

  • משפילים אותך ליד אנשים אחרים
    ביקורות ארסיות, לועגות, ציניות או מזלזלות בנוכחות אחרים; לעג על העבודה שלך; התעלמות או דחייה של דעות ורעיונות שהעלית בפרהסיה; הערות מעליבות בנוגע למראה, לבחירות החיים או לאישיות שלך; לקיחת הקרדיט על הצלחות שלך; תליית האשמה בך על כשלונות שלא קשורים אליך.

     

  • יש מידור מקצועי וחברתי שלך במקום העבודה
    מידור מישיבות, מקבוצות וואטסאפ וממפגשים חברתיים; הפצת רכילות ושמועות שקריות עליך; חרם או בידוד חברתי; איסור על עובדים אחרים לנהל איתך אינטרקציות; הבוס נמנע מלהפגש איתך או מונע ממך גישה למידע מקצועי שחיוני לעבודה שלך.

     

  • המוטיבציה שלך להגיע לעבודה נפגמה כתוצאה מהמצב
    המצב בעבודה גרם לך לתחושות של חרדה, מתח, דכדוך, חוסר מוטיבציה, רגשות אשם, פגיעה בערך העצמי, הפרעות שינה, בעיות בריאות.

  •  התהליך הזה קורה באופן תדיר ועוצמתו מתגברת
    לכולנו יש ימים רעים, ומקרה יחיד שבו המעסיק התעצבן או העביר ביקורת לא יחשב בתור התעמרות. כדי להוכיח גזלייטינג בעבודה על ההתנהגויות הללו להמשך זמן מה ולהתגבר בעוצמתן ובתדירותן במהלך התקופה.

עד כמה התעמרות בעבודה היא תופעה נפוצה?

זה לא המזל הרע שלך וזה לא קורה רק לך. התעמרות בעבודה היא תופעה הרבה יותר נפוצה ממה שנדמה. למעשה, היא כל כך נפוצה עד שהיא זכתה לכינוי המפוקפק "המגיפה השקטה של עולם העבודה".

סקר של ארגון העבודה הבינלאומי מ-2022 דיווח כי 17.9% מהעובדים חוו התעמרות בעבודה ב-5 השנים האחרונות. על פי ההערכות המקובלות בתחום, 1 מכל 3 עובדים ועובדות יחוו התעמרות בעבודה לאורך תקופת העבודה שלהם.

ב-75% מהמקרים ההתעמרות תהיה על ידי מנהל ישיר או מישהו שנשלח על ידו לבצע את העבודה השחורה. ב-20% מהמקרים המתעמר יהיה קולגה, ראש וועד העובדים, ספק או לקוח קבוע. ב-5% מהמקרים ההתעמרות תהיה של עובד שמתעלל במנהל שלו.

מחקרים מראים שאין מקומות עבודה שחסינים מפני התעמרות בעבודה: היא מופיעה בשוק הפרטי, במגזר הציבורי ובמלכ"רים. היא חוצת מגזרים, ואינה מושפעת מגודל החברה או מיוקרת המקצוע. עם זאת, המחקרים מצביעים על שיעורים גבוהים יותר של התעמרות בתחומי החינוך והרפואה.   

התעמרות בעבודה

המגיפה השקטה: למה עובדים לא מתלוננים על התעמרות?

במקרים רבים העובד שעובר התעללות הוא עובד מעולה – הוא מקצוען בתחומו, משקיען ומחוייב לארגון. הוא מסוג העובדים שרגילים לפתור בעיות ולא ליצור אותן. ופתאום מגיע מנהל שמרגיש מאויים ממנו. המנהל מנצל הזדמנות ללמוד את נקודות החולשה והפגיעות של העובד, ומתחיל את תהליך ההתעמרות והגזלייטינג בהדרגה כך שהעובד נותר עם תחושות בלבול ומבוכה, ואינו מפריע למצב להמשיך להסלים.

בהתחלה התהליך לא תמיד פומבי, ואם העובד מתייעץ עם הקולגות שלו הם עלולים לגרום לו להרגיש שהוא מנפח דברים או יוצא מפרופורציות. כשההתעמרות תעבור להיות פומבית ותכופה, הוא כבר לא ישאל שוב או שכבר לא יהיה לו את מי לשאול.

בשלב הזה העובד ירגיש את ההשפעות של ההתעמרות: יהיו לו תסמינים פיזיים ונפשיים של שחיקה, סטרס ודיכאון, הוא ישנא כל רגע שבו הוא צריך להיות בעבודה והיא לא תעזוב אותו, והערך העצמי שלו יתרסק. בנקודה הזו, לרוב מי שמזהים את הסיטואציה הם המשפחה והחברים של העובד שאוהבים אותו ודואגים לו. אבל לעובד עצמו כבר לא בטוח שיהיה את האנרגיה לחקור מה לעשות כדי לסיים את מעגל האימה בו הוא נמצא.  

האם כדאי להתלונן לדרגים הגבוהים יותר?

לעבודה בסביבה רעילה ומתעמרת יש השלכות קשות על העובד, מבחינה פיזית, נפשית, כלכלית וחברתית.

בארץ אין עדיין מחקרים שהראו כיצד עסקים וארגונים מתמודדים עם תלונות על מנהלים מתעמרים, אבל מחקרים מארה"ב מראים כי ב-51% מהמקרים שבהם נעשה ניסיון לפתור את הבעיה בתוך הארגון לא ננקטה פעולה כלשהי, וב-31% מהמקרים ננקטה פעולה נגד המתלונן.

למרבה הצער, במקרים רבים המערכת מגבה את המתעמר בשתיקה או בהסכמה ולכן לא ניתן למצוא פתרון על ידי פניה לדרגים הגבוהים בה.

ראוי לציין כי בשנים האחרונות המגמה מתחילה להשתנות לכיוון חיובי יותר: כיוון שסביבת עבודה מתעמרת משפיעה לא רק על העובד שנפגע ממנה, אלא גם על הקולגות והעסק כולו, בעסקים רבים מתחילים להבין את החשיבות של יצירת סביבת עבודה נטולת התעמרות. הם מעבירים הדרכות בנושא, יוצרים נהלי עבודה ואף במקרים מסוימים מגדירים כיצד לפעול כאשר מתגלה התעמרות.

תביעה על התעמרות בעבודה

האם אפשר לתבוע על התעמרות בעבודה?

על אף שאין חוק העוסק ישירות במניעת בריונות בעבודה, ניתן לתבוע על התעמרות וקיימות פסיקות בנושא בהם נקבעו לעובד פיצויים על סך של עד 300,000 ₪. בתי הדין לעבודה מכירים בזכותו של עובד לסביבת עבודה בטוחה ומכירים בסבל שנגרם לו כתוצאה מההתעללות המתמשכת אותה חווה, ומבינים כי לאחר חוויה טראומטית כל כך העובד צריך תקופת התאוששות ושיקום לפני שיחזור לשוק העבודה.

עם זאת, בתיקי התעמרות בעבודה חשוב לפעול נכון ולבחור משרד עורכי דין בעל ניסיון בתיקים אלו, שמכיר את הפסיקות בתחום ויוכל להדריך ולהכווין אותך כיצד לפעול. החלטות שיתקבלו בדרך להגשת התביעה יכולות להשפיע על סיכויי התביעה להצליח ועל הסכום שיתקבל ולכן כדאי להתייעץ עם עורך הדין לפני שמתפטרים או מגיעים לסף היכולת להשאר במקום העבודה.

אנחנו כאן עבורך

למשרד קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור ניסיון רב בליווי עובדים בתביעות התעמרות בעבודה. אנחנו יודעים שהמצב הנוכחי שלך לא משאיר לך אנרגיה לקום וללכת, אבל המחיר של הישארות בסביבת עבודה מתעללת יקר – היא פוגעת בשמחת החיים, בבטחון העצמי, במערכות היחסים ובבריאות שלך.

אנחנו מאמינים שמגיע לך עתיד טוב יותר ונעשה כל שיידרש כדי שתקבל את הפיצוי שמגיע לך.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

אפליית נשים בעבודה

אפליית נשים בעבודה

אפליית נשים בעבודה היא תופעה שפוגעת בנשים בכל שלבי העסקתן – בקבלה לעבודה, במתן קידום, בקביעת שכר ותנאים, בפרישה ובסיום ההעסקה, ביצירת תנאי העסקה לא

לקריאה »
הטרדה מינית בעבודה

הטרדה מינית בעבודה

החוק למניעת הטרדה מינית נחקק ב-1998 במטרה לאסור על הטרדה מינית והתנכלות, לקדם שיוויון בין המינים ולהגן על כבודם, חירותם ופרטיותם של בני אדם. החוק

לקריאה »
קטן בר טל טלמור עורכי דין ומגשרים - עורך דין דיני עבודה וזכויות עובדים

עובדים- דעו את זכויותכם

זכויות עובדים ודיני עבודה: תשובות לשאלות נפוצות לכל עובד מגיע להשתכר בהתאם לדין ולהרגיש נעים, נוח ובטוח במקום העבודה. משרד עורכי דין קטן בר-טל טלמור

לקריאה »

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן