שלחו לנו
וואטסאפ

זכויות עובדים בפירוק חברה או פשיטת רגל

אם המעסיק עומד לפני חדלות פירעון (=פשיטת רגל) או פירוק חברה, לעובדים בעסק יש זכויות ויכולת לקבל את הפיצויים והכסף שהעסק חייב להם. 

אילו זכויות עובדים בפירוק חברה ובחדלות פירעון מגיעות לעובד על פי החוק? מהם הסימנים לפשיטת רגל של המעסיק? איך מקבלים את הפיצוי ובאילו נסיבות פניה לעו"ד דיני עבודה יכולה להגדיל את הפיצוי שיתקבל?

זכויות עובדים בפשיטת רגל או פירוק חברה מול ביטוח לאומי ומול המעסיק - דיני עבודה

בעקבות מבצע חרבות ברזל מעסיקים רבים חוו ירידה דרסטית בהכנסות. כדי להתמודד איתה הם הוציאו עובדים לחל"ת והגישו בקשות לרשויות המס לקבלת פיצויים לעסקים, אבל בחלק מהמקרים זה לא הספיק כדי להציל את העסק שעומד לפני סגירה. אם מקום העבודה שלכם נמצא לפני פשיטת רגל או פירוק חברה, עליכם לפעול נכון על מנת להשיג את הכספים המגיעים לכם. מדריך זה יסביר לכם מהן האפשרויות העומדות בפניכם וכיצד למקסם את הסיכוי שלכם לקבל פיצוי. 

זכויות עובדים בפירוק חברה או פשיטת רגל - ניווט מהיר

סימנים לפשיטת רגל של המעסיק:
איך מזהים שהעסק בקשיים?

במקרים של פשיטת רגל או פירוק חברה, העובדים נחשבים בתור נושים מובטחים. משמעות הדבר היא שיש להם זכויות יתר ביחס לנושים רגילים (כמו למשל הספקים של העסק) בתור לקבלת הפיצוי. אבל לעובדים בעסק יש יתרון מובנה נוסף – ביכולתם לזהות סימנים לפשיטת רגל עוד לפני שהיא מתרחשת, כיוון שסימנים אלו משפיעים ישירות עליהם ועל העבודה השוטפת שלהם:

המעסיק מתחיל לאחר בתשלום המשכורות, איחור של למעלה משבועיים או חודש, בכל פעם.    

המעסיק מפסיק להפקיד לקרנות השתלמות, לפנסיה ולקופות פיצויי פיטורין. שלב זה קורה בדרך כלל לאחר או במקביל לקיצוץ בהטבות שכר אחרות.

כדאי לדעת: כאשר יש חשש שהמעסיק הפסיק להפקיד לקרנות, כדאי לעובד לבדוק זאת מול הקרן עצמה, שכן הפסקת רצף של יותר מ-5 חודשים בהפקדה פוגעת בזכויותיו הפנסיוניות, מהווה עבירה פלילית, ואם העובד התריע על כך בפני המעסיק שלא תקן זאת – מהווה עילת התפטרות בדין מפוטר. 

גלי פיטורים תכופים או גדולים, סגירה של מחלקות שלמות, הוצאת עובדים לחל"ת, ודילול משמעותי של כח האדם בחברה.

כדאי לדעת: גם עסק שנסגר צריך אישור ממשרד הכלכלה כדי לפטר עובדת בהריון או עובדת שחזרה מחופשת לידה

זהו אינו סממן בפני עצמו, כיוון שההחלטה האם לסגור סניף נקבעת לפי היכולת שלו להתקיים כיחידת רווח עבור החברה. אבל אם סגירת הסניפים מתבצעת בנוסף לסעיפים הנוספים היא יכולה להעיד על בעיות כלכליות בעסק ועל הסיכוי שהוא עומד לפני חדלות פירעון או פירוק.

חובות, אי תשלום לספקים וצ'קים שחוזרים הם סממן לבעיות כלכליות חמורות בעסק ולמצבים של טרום פשיטת רגל.

 החברה מנצלת את מקסימום האשראי ויתרות החוב העומדים לרשותה, אינה מסוגלת לגייס עוד אשראי ומנהלת שיחות ברמה השבועית עם הבנק על החריגות שבהן היא נמצאת.

עסק שמתנהל כשורה מקפיד לשלם את המיסים שלו בזמן, אבל עסק שסובל מבעיות תזרים לא מסוגל לעמוד בנטל המס. במקרים כאלו ייתכן ויתחילו להגיע לעסק מכתבי אזהרה מרשויות המס ומהרשות המקומית. אלו הן נורות אזהרה בנוגע למצבו הכלכלי של העסק וליכולת השרידות שלו.

 אם לאורך כל השנים הבעלים היה נוכח בעסק באופן קבוע ודווקא עכשיו כשהתקופה קשה יותר הוא כמעט לא מגיע למשרד, ולא עונה לטלפונים ולהודעות, זהו על פי רוב סימן מקדים שהעסק נמצא לפני פשיטת רגל.

עזיבה של לקוח העוגן של החברה יכולה להוביל לפירוק החברה או לפשיטת רגל, בעיקר עם היא נעשית בהפתעה והעסק לא מצליח לקלוט לקוח חלופי בסדר גודל דומה תוך פרק זמן קצר. 

המעסיק יכול להחליט על סגירה פיזית של העסק או החברה לתקופה והוצאת העובדים לחופשה כפויה או חל"ת, כיוון שאין לו את המשאבים הכלכליים הדרושים להפעלת העסק. במקרים רבים בתום תקופה זו העסק יכריז על פשיטת רגל או פירוק.

אם הסימנים מצטברים והעובדים חושדים כי העסק עתיד להסגר לצמיתות, כדאי לעובדים להתייעץ עם עו"ד דיני עבודה שידריך אותם כיצד לפעול במצב זה.

פירוק חברה מול חדלות פירעון (= פשיטת רגל)

כדי לדרוש את הכסף המגיע להם מעסק שנסגר, על העובדים להוציא צו פתיחת הליכים, צו פשיטת רגל או צו פירוק. ההחלטה כיצד לפעול תלויה בסוג העסק – האם הוא חברה בע"מ או עוסק מורשה, והאם כבר נפתח נגדו הליך בבית הדין לעבודה.

  • פשיטת רגל / חדלות פירעון הוא הליך המיועד עבור עסקים של אנשים פרטיים ועוסקים מורשים, שאין הפרדה בין זהות העסק לבינם.

  • פירוק חברה הוא הליך המיועד עבור עסקים המאוגדים תחת ישות של חברה בע"מ, אותו ניתן להפעיל לאחר הגשת למתן צו לפתיחת הליכים.

  • צו לפתיחת הליכים הוא הליך שיוגש כנגד חברה שאין לה יכולת לשלם חוב לעובדים העומד על יותר מ-10,750 ₪. החוב יכול להיות אל מול נושה אחד או חוב מצטבר למספר נושים, וההליך ייפתח לאחר שנשלח לחברה מכתב התראה שנכתב על ידי עורך דין, או אם הוצג פסק דין של בית הדין לעבודה שלא שולם. (סעיף 10 בחוק חדלות פרעון, חזקת חדלות פירעון ושיקום כלכלי בבקשת נושה – הודעה (מס' 2) תשפ"ג-2023)

תביעת כספים מביטוח לאומי

לאחר שניתן צו, כל עובד שכיר יכול לתבוע את המעסיק, בין אם הוא היה מועסק בתקופה זו ובין אם היה בעיצומו של חל"ת. גם עובדים זרים או עובדים שאינם אזרחי ישראל זכאים לתשלום אם המעסיק פשט רגל או נכנס להליך פירוק. במקרה שלהם לא מדובר בהליך אוטומטי מול ביטוח לאומי, אלא יש צורך למלא טפסים ייעודיים.

לאחר הוצאת הצו, העובד יהיה זכאי לתבוע גמלה מביטוח לאומי. במסגרת הגמלה ניתן לתבוע: משכורות שלא שולמו לרבות תוספות לשכר על וותק, פיצויי פיטורים, פדיון ימי חופש, דמי הבראה, ביגוד, משכורת 13, ותשלומים לקופות גמל.

ישנם סעיפים שמוגדרים בביטוח לאומי כאינם חלק מהוצאות השכר כגון הוצאות אש"ל, אחזקת רכב וטלפון, ואילו לגבי סעיפים אחרים בתלוש אין הגדרה ברורה. כאשר התביעה מוגשת על ידי עורך דין דיני עבודה העובד יגדיל את הסיכוי שלו למצות את מלוא הזכויות המגיעות לו. בנוסף, כשמדובר בזכויות נוספות או באופציות או במניות של עובדי הייטק שאינן חלק מהפיצוי שביטוח לאומי משלם ניתן לפנות לעורך דין לענייני עבודה ולבחון את האפשרות לקבל כספים נוספים מקופת הכינוס של המעסיק.

בתחומי ניקיון, הובלה, אבטחה ומטבח ישנם הסכמים קיבוציים הכוללים סעיפים מיוחדים לשכר אותם ניתן לתבוע בגמלה מביטוח לאומי, אך הם אינם ניתנים אוטומטית. עובדים ממגזרים אלו ירווחיו ממומחיותו של עורך דין לענייני עבודה שילווה אותם בהגשת התביעה.

יש להגיש את התביעה לביטוח לאומי תוך חצי שנה (6 חודשים) מפרסום צו פתיחת ההליכים כנגד העסק.

הפרק העוסק בביטוח זכויות עובדים בהליכי חדלות פירעון בחוק הביטוח הלאומי מגדיר את הסכומים המקסימליים אותם ניתן לתבוע מביטוח לאומי: עבור שכר, פיצויי פיטורים, ושעות נוספות – סכום של 123,409 ₪, ועבור תשלומים לקופות גמל – 18,986 ₪ (נכון ל-01.01.2023).

המשמעות של סכומי המקסימום היא שביטוח לאומי לא יכסה את כל גובה החוב, במקרים בהם העובדים השתכרו שכר גבוה וחושבו להם פיצויי פיטורים גבוהים. במקרים אלו, העובדים יכולים לפנות לאסטרטגיות שיגדילו את הסיכוי לקבל את הכסף שמגיע להם:

מקסום זכויות עובדים מול ביטוח לאומי - פשיטת רגל מעסיק

אסטרטגיות להגדלת פיצוי בפירוק חברה / פשיטת רגל

  • כינוס נכסי העסק: כינוס נכסים לעסק או לחברה, הוא הליך שבמסגרתו נבחנים הנכסים הנוספים שיש לחברה (מלאים, נכסי נדל"ן וכדומה) אותם ניתן למכור על מנת להכניס עוד כסף שייכנס לקופת הפירוק שישמש לטובת החזר חובות לנושים.

    כך למשל, בתיק שבו משרדנו ליווה עובדים של חברה בתהליך פירוק חברה הכולל כינוס נכסים, הפעלנו חוקר פרטי במטרה לאתר נכסים השייכים לחברה. החוקר מצא מחסן עם ציוד השייך לחברה. הנאמן, האחראי על נכסי החברה בכינוס הנכסים, הצליח למכור את הציוד והעביר חלק מרווחי המכירה אל העובדים בהתאם לקופת הכינוס וסדר הנשייה.

  • הבראת חברות וארגונים: לא תמיד האופציה של פירוק היא הנכונה ביותר. כאשר הבעיה נמצאת בניהול, ולעסק יש פוטנציאל רווח, קיימת אפשרות לפנות לתהליך הבראה כתחליף לפירוק החברה וכינוס נכסיה. במסגרת תהליך זה מוגשת בקשה להוצאת צו הקפאת הליכים שעוצר את התנהלותם של הליכים משפטיים מול החברה, יביא למינוי נאמן ויתחיל את גיבוש תוכנית ההבראה והשיקום.

    הנושים צריכים לאשר את תוכנית ההבראה ובמסגרתה נקבע גם אופן החזר החוב כלפיהם. בחלק מהתרחישים הנושים אף מקבלים מניות בחברה שנמצאת בתהליך הבראה.

  • פנייה לעורך דין דיני עבודה: עו"ד דיני עבודה יכול להגדיל את הסכום שיתקבל על ידי הפעלת אסטרטגיות של בקשת הרמת מסך בין החברה בע"מ לבעלים, פניה לבית הדין לעבודה ועוד.

קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור: נלחמים בשבילך על המקסימום

משרד עורכי דין קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור מלווה עובדים בקבלת הכספים והזכויות שמגיעים להם אל מול עסקים שנסגרו.

הניסיון שלנו בדיני עבודה בכלל ובייצוג עובדים בפרט, ולצידו ניסיון מסחרי בכינוס נכסים ובפירוקים, מבטיח שהלקוחות שלנו יכירו את כל הזכויות שמגיעות להם ושנדרוש אותם בשמם מביטוח לאומי; שנזהה עבורם את דרכי הפעולה הטובות ביותר להשגת הפיצוי מהעסק; ושנבחר יחד את האסטרטגיה שתביא להשגת הפיצוי הגבוה ביותר עבורם.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

דמי הבראה

דמי הבראה

בשנת 2025 שווי דמי הבראה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי צפוי להשאר זהה לשנים שקדמו לו וכתוצאה מכך להשחק בלמעלה מ-6%.  המגמה של הפחתת ימי הבראה

לקריאה »
מתי אפשר לתבוע פיצויי פיטורים

פיצויי פיטורין

חוק פיצויי פיטורים מגדיר מי זכאי לקבל פיצויי פיטורים, איך מחשבים את גובה הפיצוי ובאילו תנאים ניתן לקיים הליך שלילת פיצויי פיטורין. תקנות פיצויי פיטורים

לקריאה »
כמה זמן אחרי פיטורים בהייטק אפשר לתבוע

פיטורים בהייטק

דיני עבודה, פיטורין וזכויות עובדי הייטק (מעודכן ל-2025) עומדים לפני פיטורים בהייטק או הייתם חלק מגל קיצוצים ב-2024 או 2025? הכירו את הזכויות שלכם בנושאי

לקריאה »

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן