זכויות עובדים בנושא חופשת לידה
חופשת לידה מכונה בחוק עבודת נשים בתור תקופת לידה והורות. זוהי תקופה חשובה מבחינת זכויות עובדים, משום שהיא מעניקה ליולדת זכויות רבות. היא מאפשרת לה לבחור מתי להתחיל את חופשת הלידה והאם להאריך או לקצר אותה, אילו תנאים נותנים הארכה על פי חוק, ומה אומר החוק לגבי פיטורים במהלך חופשת לידה?
דף הבית » דיני עבודה » זכויות עובדים בנושא חופשת לידה
זכויות עובדים בנושא חופשת לידה - ניווט מהיר
אורך חופשת לידה
המחוקק מגדיר חופשת לידה באופן שונה עבור עובדת שעבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה לפחות 12 חודשים לפני הלידה, ועבור מי שלא עומדת בפרק הזמן הזה; ופרק זמן אחר עבור הורה במשפחת אומנה:
חופשת לידה מוגדרת כתקופה של 26 שבועות. חוק עבודת נשים מאפשר לעובדת להחליט לצאת לחופשה מוקדמת של עד 7 שבועות לפני יום הלידה המשוער לפי בחירתה.
חופשת לידה מוגדרת כ-15 שבועות, מהן באפשרותה להחליט האם ומתי ברצונה לצאת לחופשה מוקדמת של עד 7 שבועות לפני מועד הלידה המשוער, או לבחור האם לקחת את חופשת הלידה כולה לאחר שהרך הנולד יוולד.
הורים במשפחת אומנה זכאים לתקופת לידה והורות שמתחילה עם יום הגעתו של הילד לבית המשפחה. אם לילד מלאו לפחות שלוש שנים, המשפחה תקבל 4 שבועות של "חופשת הורות".
הארכת חופשת הלידה
לאחר שהסתיימה חופשת הלידה, העובדת רשאית להאריך את פרק הזמן בו היא נשארת בבית עם התינוק לרבע מתקופת העבודה אצל המעסיק (בחודשים שלמים בלבד) או עד שהתינוק חוגג יומולדת שנה.
נהוג להודיע על הארכת חופשת הלידה למעסיק, אך החוק אינו מחייב את העובדת בכך. בכל מקרה, המעסיק אינו יכול למנוע מעובדת להאריך את חופשתה באמצעות חל"ת (חופשה ללא תשלום). אם המעסיק יפטר את העובדת במהלך החל"ת, הדבר נחשב בתור פיטורין במהלך חופשת לידה.
עובדת שילדה תאומים, שלישייה או יותר מכך בלידה אחת זכאית להארכה של שלושה שבועות נוספים עבור כל ילד נוסף שנולד בהריון זה. מה המשמעות? חופשת הלידה לאמא לתאומים שעבדה שנה ומעלה באותו מקום עבודה תארך 29 שבועות, אם לשלישייה תהיה זכאית לחופשה של 32 שבועות, וכן הלאה.
מי שאושפזה במהלך חופשת הלידה בבית חולים לתקופה של למעלה משבועיים (גם אם לא מדובר באשפוז רציף לאורך התקופה כולה אלא בימים מצטברים), זכאית להאריך את החופשה.
הארכת החופשה תהיה בהתאם לתקופת האשפוז אך לא תעלה על 4 שבועות. חוק עבודת נשים מאפשר למי שאושפזה לפצל את תקופת חופשת הלידה, כך שלפחות שלושה שבועות ייספרו עם הלידה, והשאר ייספרו מתקופת האשפוז או עם סיומה. כדי לממש את זכאות זו על העובדת ליידע על רצונה לממש את זכותה בהתאם לתקנות אותן קבע שר העבודה והרווחה.
עובדת שהתינוק שלה צריך להשאר בבית החולים או לחזור להתאשפז במשך יותר משבועיים במהלך תקופת הלידה וההורות, זכאית להארכתה. אין חובה שתקופת האשפוז תהיה רציפה על מנת לעמוד בתנאי הזכאות. עם זאת, פרק הזמן שניתן להוסיף לא יעלה על תקופת האשפוז, ואם תקופת האשפוז ארכה יותר מעשרים שבועות – הוא לא יעבור אותו.

קיצור חופשת לידה
עובדת יכולה להחליט לקצר את תקופת חופשת הלידה ל-15 שבועות אך לא פחות מכך. אם יש הארכות המגיעות לה כחוק, עליה לחכות לסיומם על מנת לחזור. אם עובדת החליטה לחזור לעבודתה מוקדם מהצפוי, המעסיק לא יכול לעכב את שובה ביותר מ-3 שבועות מרגע שהודיעה על כך.
עם זאת, אם עובדת מעוניינת לחזור לעבודה לאחר 6 שבועות מהלידה, באפשרותה לחתום על תצהיר חזרה לעבודה, המאפשר לבן או בת הזוג שלה לקחת את המשך חופשת ההורות במקומה.
במקרים שבהם ההריון היה למטרת פונדקאות, הסתיים במסירת התינוק לאימוץ או בלידה שקטה, והעובדת מעוניינת לקצר את פרק הזמן, ביכולתה לחזור החל מאחרי 3 שבועות לאחר הלידה, לפי בחירתה. החזרה לעבודה מותנית באישור רופא ובהבעת הסכמתה של העובדת בהתאם לתקנות שנקבעו על ידי השרים.
הפרשות סוציאליות במהלך חופשת הורות
בהתאם לדין, במסגרת אותם 15 שבועות שבהם עובד או עובדת נמצאים בחופשת הורות הם ממשיכים לצבור את הוותק שלהם בעבודה. במהלך חופשת הורות לא נצברים ימי חופשה חדשים, אך תקופה זו נחשבת לצורך צבירת וותק, הבראה וזכאות שנתית.
חשוב לדעת: כדי לשמור על רצף הפרשות סוציאליות, העובד שנמצא בחופשת הורות נדרש להעביר את חלקו להפקדות לקופת הפנסיה בהתאם לשכר הקבוע, על מנת שהמעסיק יוכל להעביר את חלקו בהתאם. רוב ההורים הטריים טרודים מדי במהלך חופשת הלידה מכדי לעסוק בכך, ולכן לרוב עם החזרה לעבודה נעשה קיזוז רטרואקטיבי עבור כל התקופה מהמשכורת הראשונה. חשוב לוודא כי הוא מתבצע, כדי לשמור על הזכויות שלכם!
איסור פיטורין בתקופת חופשת הלידה
למעסיק אסור לפטר עובדת שיוצאת לחופשת הלידה, נמצאת במהלך החופשה או נמצאת בתקופה של חודשיים (60 ימים) לאחר שובה מחופשת הלידה. גם הודעת פיטורין מראש למועד המותר אסורה ומהווה עבירה על חוק עבודת נשים.
עוד על פיטורין בהריון ולאחר חופשת לידה ניתן לקרוא כאן >>
העסקה של עובדת במהלך תקופת ההריון והלידה בניגוד לרצונה או פיטורין שלא כדין של עובדים, הם דרכים לשלילת הזכות החוקית לחופשת לידה. המחוקק מתייחס לכך בחומרה ולצד עונשים כספיים כבדים מאד הוא מאיים על המעסיק במאסר של עד שישה חודשים.
טלפון מכם יכול לחולל שינוי בשוק העבודה
משרד עורכי דין קטן בר-טל טלמור מאמין כי לחזרה של נשים לאחר לידה לשוק העבודה יש חשיבות רבה ביצירת שוק עבודה שיוויני ומתקדם. ככל שנשים יכירו את הזכויות שלהן בנוגע לחופשת לידה, יתבעו אותן מהמעסיקים ויהפכו אותן לנורמה בשוק העבודה, יהיה טבעי יותר לנשים אחרות לחזור למקום העבודה שלהן בתום חופשת הלידה ולהתקדם בקריירה לצד הקמת משפחה.
אם אתם מעסיקים שמתלבטים בנוגע לזכויות עובדות ועובדים המעוניינים לצאת לחופשת לידה, נשמח לייעץ לכם ולהדריך אתכם בנושא.
אם אתם עובדות ועובדים שהזכויות שלהם נפגעו נשמח לשמוע את המקרה שלכם, לייעץ לכם ולהשיג עבורכם את הפיצוי שמגיע לכם.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

פיטורים בהריון, לאחר חופשת לידה ובתהליכי הורות
מה אומר החוק לגבי פיטורים בהריון, לאחר לידה ובתהליכי הורות. הוא מסביר מתי הפיטורים נחשבים בתור פיטורין שלא כדין, וכיצד ניתן לתבוע במקרה כזה? פיטורים

חל"ת – חופשה ללא תשלום
חל"ת (חופשה ללא תשלום) בזמן מלחמה חופשה ללא תשלום (חל"ת) היא פתרון ביוזמתו של העובד או המעסיק למגוון מצבים. קראו מה אומרים דיני העבודה בנוגע

הטרדה מינית בעבודה
החוק למניעת הטרדה מינית נחקק ב-1998 במטרה לאסור על הטרדה מינית והתנכלות, לקדם שיוויון בין המינים ולהגן על כבודם, חירותם ופרטיותם של בני אדם. החוק

אפליית נשים בעבודה
אפליית נשים בעבודה היא תופעה שפוגעת בנשים בכל שלבי העסקתן – בקבלה לעבודה, במתן קידום, בקביעת שכר ותנאים, בפרישה ובסיום ההעסקה, ביצירת תנאי העסקה לא