שלחו לנו
וואטסאפ

פיטורים בהריון, לאחר חופשת לידה ובתהליכי הורות

מה אומר החוק לגבי פיטורים בהריון, לאחר לידה ובתהליכי הורות. הוא מסביר מתי הפיטורים נחשבים בתור פיטורין שלא כדין, וכיצד ניתן לתבוע במקרה כזה? 

פיטורים בהריון או לאחר חופשת לידה היוו חסם משמעותי לנשים בשוק העבודה. חוק עבודת נשים שנחקק בשנת 1954 ותקנות עבודת נשים שנחקקו בעקבותיו, ניסו להלחם בבעיה זו באמצעות מתן הגבלות למעסיקים על פיטורין בתקופות פריון, הריון והורות.

על אף שהחוק בתוקף כבר כמעט 70 שנים, גם כיום יש נשים בהריון או לאחר לידה שפוטרו ולא יודעות האם הפיטורין שלהן היו לפי החוק, ומעסיקים שאינם יודעים באילו תנאים מותר להם לפטר עובדת בהריון, לאחר לידה, ובתקופות הורות שונות.  

פיטורים בהריון, לאחר חופשת לידה ובתהליכי הורות - ניווט מהיר

פיטורים בהריון

אחד מהישגיו של חוק עבודת נשים, הוא האיסור המוחלט על המעסיק לפטר עובדת עקב הריון. עובדת שעברה פיטורין שלא כדין בגלל הריון ובמהלך הריון זכאית לפיצוי כספי מהמעסיק ולתביעת זכויות סוציאליות.

פרק זמן ההעסקה של עד שישה חודשים נחשב בתור תקופת ניסיון לבחינת התאמתו של עובד לתפקיד. אם במהלך תקופה זו מעסיק בוחר שלא להמשיך ולהעסיק אישה בהריון משיקולים מקצועיים שאינם קשורים להריון, באפשרותו לפטר אותה.

חוק עבודת נשים מגן מפני פיטורין על עובדות בהריון שמועסקות באותו מקום עבודה 6 חודשים (חצי שנה) לפחות.
החוק אינו מבדיל בין עובדת שנמצאת במשרה קבועה או זמנית, בין עובדת שמועסקת ישירות, על ידי קבלן או חברת כח אדם, או מתייחס להיקפי המשרה.

כדי לפטר עובדת בהריון עם וותק של למעלה מחצי שנה, המעסיק צריך לקבל אישור מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד התעשייה והמסחר ולהוכיח כי הסיבה לפיטורין אינה קשורה להריון אלא מקצועית.

פסקי דין שניתנו בנושא מראים כי במקרה בו יעבור חצי שנה עד שהפיטורין ייכנסו לתוקף, המעסיק יהיה חייב לקבל היתר ממשרד התמ"ת עבורם.

עובדת לא חייבת לספר למעסיק על ההריון עד כניסתה לחודש חמישי. ישנם מקרים שבהם הידיעה על ההריון מגיעה אל המעסיק משמועות ומשיחות עם עובדים אחרים, והמעסיק מציג את עצמו כאילו לא ידע כלל על ההריון.

הכלל הוא שאם העובדת פוטרה בהיותה בהריון לאחר שהועסקה למעלה מ-6 חודשים, והמעסיק לא ידע על ההריון כאשר קבל את ההחלטה על הפיטורים, עליו לבקש את אישור התמ"ת לפיטורין. אם העובדה שהמעסיק לא ידע על ההריון תשמש כראיה לכך שהפיטורין לא נעשו על רקע ההריון. אם ניתן להוכיח כי המעסיק ידע על ההריון וההריון הוא הסיבה לפיטורין, הם נחשבים בניגוד לחוק עבודת נשים וניתן לדרוש פיצוי על כך.

גם אם העובדת גילתה על היותה בהריון או נכנסה להריון לאחר שקיבלה הודעת פיטורין, המעסיק נדרש לקבל אישור מהתמ"ת לפיטורין. מועד הגילוי ישמש כראיה לכך שההריון אינו הסיבה לפיטורין.

בזמנים של מיתון מעסיק צריך לפעמים לפטר עובדים. אם במסגרת צמצומים במקום העבודה המעסיק מבקש לפטר עובדת שנמצאת בהריון, הוא יידרש לאישור משרד הכלכלה והתעשייה. במסגרת הגשת הבקשה הוא יצטרך להוכיח את קיומם צמצומים רוחביים בעסק ולהצדיק את הבחירה בה. 

מעסיק אינו יכול להוציא לחופשת לידה מוקדמת עובדת בהריון ללא רצונה והסכמתה. גם אם הוא מסכים לשלם את שכר עבודתה עד למועד בו מתאפשר לו לפטר אותה, חוק עבודת נשים מונע ממנו לעשות זאת כדי למנוע מצב שבו נשים נותרות בחוסר ברירה ואינן יכולות לחזור למקום העבודה ולתפקיד שהיה להן לפני ההריון.

פיטורין לאחר חופשת לידה

בפסק דין מכונן של בית הדין הארצי לעבודה נקבע כי אסור למעסיק להודיע לעובדת כי היא מפוטרת לאחר שיעברו 60 ימי ההגנה לאחר חופשת הלידה.

החוק אוסר על פיטורי עובדת במהלך חופשת לידה ואינו מאפשר לבקש אישורים מהממונה על חוק עבודת הנשים בתקופה זו. גם אי חידוש חוזה עבודה בזמן בו העובדת נמצאת בחופשת הלידה או ב- 60 הימים לאחר מכן – נחשב בתור פיטורים לכל דבר ועניין.

העובדת זכאית להאריך את חופשת הלידה שלה ולקחת חופשה ללא תשלום (חל"ת) בסיומה. בתקופה זו המעסיק יכול לבקש את אישור הממונה על חוק עבודת נשים לפיטורי העובדת, אם הפיטורין אינם קשורים להריון, לחופשת הלידה או לחל"ת.

ישנם תנאים מצטברים המאפשרים למעסיק לקבל אישור לפיטורי עובדת אחרי חופשת לידה: עליו לבקש אישור ממשרד העבודה ולהראות כי הסיבה לפיטורים אינה הלידה או חופשת הלידה, אלא בעקבות סגירת העסק או אם הוא בהליך פשיטת רגל. בהקשר זה חשוב להבהיר כי לא ניתן לפטר עובדת שחזרה מחופשת לידה עקב קיצוצים או צמצומים בעסק.

עוד על זכויות עובדת במהלך חופשת לידה >>

פיטורים בתהליכי הורות

ישנם תנאים שבהם מעסיק אינו יכול לפטר עובדת שנמצאת בטיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית, בין אם היא נעדרה בשל כך ממקום העבודה ובין אם לא, לאורך תקופת הטיפולים ולתקופה של כ-5 חודשים (150 יום) לאחר מכן, בתנאי שיידעה אותו על הטיפולים ומסרה לו אישור רפואי, ואם בתקופת ההעסקה אצלו היא עברה טיפולים לעד 2 לידות.

כדאי לדעת: הפיצוי הממוצע בבית הדין לעבודה על פיטורין שלא כדין במהלך טיפולי IVF עומד על 30,000-50,000 ש"ח. 

מעסיק אינו יכול לפטר עובד עם וותק של חצי שנה (6 חודשים) ומעלה שנמצא בתהליכי אימוץ ילד, מרגע שהעובד מקבל את ההודעה מרשות האימוץ על קבלת הילד המאומץ ועד לתשעה חודשים ממועד ההודעה או להגעת הילד (המוקדם מביניהם).
במצב זה, פיטורין יאושרו רק לאחר קבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים, ולאחר שיוכח שהסיבה לפיטורים אינה האימוץ.  

מעסיק אינו רשאי לפטר עובדת בתקופה שבה היא נעדרת מהעבודה עקב הפלה. כאשר מדובר בלידה שקטה או הפסקת הריון לאחר שבוע 22 להריון, חלים על המעסיק תנאי פיטורין זהים לאלו של עובדת לאחר חופשת לידה.

תביעת פיצויים על פיטורין בהריון או לאחר לידה

כפי שניתן לראות, חוק עבודת נשים חד משמעי לגבי פיטורי עובדת בהריון. עובדת שפוטרה מבלי לקבל היתר מהממונה על החוק במשרד התמ"ת עברה למעשה פיטורין שלא כדין. עומדות בפניה שתי אפשרויות:

  1. להגיש תלונה על מעסיק בשל הפרת חוקי עבודה: היא יכולה להגיש טופס מקוון באתר מנהל ההסדרה. לאחר הגשת התלונה הממונה יודיע למעסיק כי הפר את הוראות החוק ויאפשר לו לחזור בו, או יחייב אותו בתשלום קנס בהתאם לטבלת העיצומים הכספיים המופיעה באתר משרד העבודה.

  2. לפנות אל עורך דין דיני עבודה המתמחה בזכויות נשים לצורך ייצוג. עורך הדין ייפנה אל המעסיק בדרישת פיצויים הנובעים מהפרות סעיפים שונים של חוקי העבודה. כאשר התביעה מוגשת בסיוע משרד עורכי דין, נבחנת האפשרות לדרוש תביעות נוספות לפיצוי על זכויות שנפגעו: על הפסדי שכר העבודה שנגרמו לעובדת כתוצאה מההריון, על פיטורין שלא כדין אם ההליך בוצע שלא לפי נוהל הפיטורין המקובל, על דמי הבראה והפרשות מעסיק, על אפליית נשים ועוד. תביעות אלו עשויות להסתכם לכדי עשרות אלפי שקלים נוספים. 

מה הפיצוי על פיטורים בהריון?

עובדת שמשתכרת 10,000 ש"ח בחודש ופוטרה בחודש החמישי להריונה, תקבל פיצוי של פי 1.5x משכרה עבור כל חודש בו היא מוגנת מפיטורין על פי החוק: 4 חודשי ההריון + חודשיים לאחר חזרתה מחופשת הלידה. כלומר – 60,000 ש"ח עבור הפיטורים הלא חוקיים. 
אל סכום זה תתווסף תביעה לפי חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה שעשויה להגדיל את סכום הפיצוי ב-20,000 – 40,000 ש"ח נוספים. 

פיטורין בהריון - פיטורין לאחר לידה שקטה

משרד עו"ד דיני עבודה קטן בר-טל טלמור לשירותכם

משרד קטן בר-טל טלמור הוא משרד עורכי דין מוביל בתחום דיני עבודה, המייצג עובדים ומעסיקים.

אם את עובדת שפוטרה במהלך ההריון נסייע לך להבין האם הפיטורין שלך היו בניגוד לחוק ולתקנות עבודת נשים, אלו זכויות שמגיעות לך נפגעו, ומה סכום הפיצוי המשוער אותו תוכלי לקבל עבור העוול שנגרם לך. 

אם אתם מעסיקים שנמצאים לפני פיטורי עובדת בהריון ורוצים לוודא שאינכם עוברים על החוק, או עומדים בפני תביעה של עובדת שפוטרה, אנו מזמינים אתכם להתייעץ איתנו ולקבל את חוות הדעת והייעוץ המשפטי שלנו. 

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן