דילוג לתוכן

שלחו לנו
וואטסאפ

פיטורים שלא כדין

חוקי העבודה בישראל מגדירים שורה של מקרים בהם פיטורין של עובד יחשבו בתור פיטורים שלא כדין ומהווים עילה לתביעה.

פיטורים מגדירים את סיום יחסי העבודה בין עובד ומעסיק, והם כלי לגיטימי עבור מעסיק לסיום ההתקשרות עם עובד שאינו מבצע את עבודתו כנדרש או אינו מתאים לתרבות הארגונית וכן במקרים בהם העסק נדרש לקצץ בהוצאות ולצמצם במצבת העובדים. 

אבל כיוון שמדובר בכלי רב עוצמה שנמצא בידיו של המעסיק, החוק מגן על העובדים מפני פיטורים לא חוקיים שנעשים ללא סיבה מוצדקת, מטעמי אפליה, כסנקציה על העובד או כאשר לא בוצע הליך פיטורין נאות. מקרים אלו נחשבים בתור פיטורים שלא כדין. 

פיטורים שלא כדין - ניווט מהיר

פגמים בהליך הפיטורין

ישנו סדר פעולות להליך פיטורין תקין. אם מדובר בפיטורים על רקע אי שביעות רצון מביצועיו או מהתנהגותו של עובד, על המעסיק לזמן את העובד לשיחת אזהרה ולאפשר לו להשתפר, לפני שמזמנים אותו לשיחת שימוע. אם העובד נתקל לראשונה בתלונות על עבודתו או התנהגותו במסגרת שיחת שימוע, צריכה להיות סיבה מוצדקת לכך – למשל כשמדובר במעשה פלילי או חריג באופיו, שמחייב תגובה מיידית וחריפה.

שיחת השימוע חשובה להליך הפיטורין. המעסיק צריך ליידע עליה בכתב, לתת לעובד הזדמנות להערך לקראתה, לתת לה משקל אמיתי ולא לערוך אותה לשם מראית עין בלבד, ולהחזיר לעובד תשובה בפרק זמן סביר. פיטורין ללא שימוע או עריכת שימוע שאינו תקין הם עילה לתביעה. עוד על שימוע לפני פיטורין >>

אם לאחר השימוע המעסיק החליט כי הוא מעוניין לפטר את העובד, עליו לתת לו הודעה מוקדמת בכתב על כך. תקופת ההודעה המוקדמת נגזרת מהוותק של העובד, ולמעסיק שמורה הזכות להפסיק את עבודתו לאלתר אם הוא משלם לעובד שכר מלא עבור כך ( = חלף הודעה מוקדמת). ניתן לתבוע על פיטורין שלא כדין בשלב זה, אם נתנה לעובד תקופת הודעה מוקדמת קצרה מדי, אם לא שולמו השכר והזכויות עבור הפסקת העבודה לאלתר, או במקרה בו העובד חויב לפדות את ימי החופשה שלו בניגוד לחוק.

עם סיום ההעסקה, העובד צריך לקבל תלוש שמסדיר את התשלומים האחרונים של המעסיק כלפיו – פיצויי פיטורין, דמי הבראה, תשלום עבור ימי חופשה שלא נוצלו, והטבות סוציאליות שונות. אם הזכויות או חלק מהן לא הועברו לעובד עם סיום ההעסקה – ניתן לתבוע על כך.

למעסיק שמורה הזכות לפטר עובדים כאשר הוא צריך לצמצם עלויות ותקורות, והמחוקק מבין את חשיבותו לצורך שרידות העסק ואף מאשר במקרים כאלו פיטורים של עובדים שלא ניתן לפטר אותם בנסיבות אחרות. אבל אם הפיטורים אינם פיטורי צמצום, ואחריהם מתבצע גיוס של עובדים חדשים או במקביל להם מתבצעת הרחבה של העסק מדובר בתירוץ, שמסייע לבעל העסק להפטר מעובדים מסיבה שאינה עניינית. כאשר ניתן להוכיח זאת, אפשר לתבוע את המעסיק על הפיטורים שנערכו שלא כדין. 

פיטורין לא יכולים להעשות מתוך נקמנות או גחמה של רגע. לא ניתן להשתמש בהם ככלי להתעמרות בעובד או כדי לאיים עליו, ולא ניתן להמציא סיבות לפיטורים שאינן מעוגנות במציאות.

משרדנו ייצג יועצת ביוטי שלאחר 13 שנים באותו מקום עבודה זומנה לשיחת שימוע על אי עמידה ביעדים. זו היתה הפתעה מוחלטת עבורה, שכן מעולם קודם לכן לא התלוננו בפניה על הנושא. העובדת ניסתה לברר את הסוגיה מול המנהלת שלה וגילתה כי הסיבה האמיתית לשימוע הוא הרצון של העסק "לרענן את הסגל". השימוע היה למראית עין בלבד – ההחלטה נתקבלה מראש והטיעון שניתן לה היה בדוי וחסר קשר למציאות. 

היא פנתה למשרדנו והדרכנו אותה כיצד לפעול במהלך השימוע ולאחריו. הגשנו כנגד המעסיק תביעה על פיטורין שלא כדין, והשגנו עבורה פיצוי של 30,000 ש"ח. 

עילות פיטורין שלא כדין

דיני העבודה מאפשרים למעסיק שלל סיבות לפטר עובד. מנגד ישנן עילות שנועדו לשמור על זכויותיהם וחירותיהם של העובדים, ופיטורים המתבססים עליהם הם פיטורים לא חוקיים הפוגעים בחופש העיסוק ובזכויות יסוד אחרות של העובד. 

החוק אוסר על פיטורי עובדים שמנסים לתקן עוול במקום העבודה. הוא מגן מפני פיטורין על עובדים שמתלוננים על הטרדה מינית, מסייעים לעובד שהתלונן על הטרדה מינית בעבודה, תובעים זכויות סוציאליות או תנאי עבודה, או חושפים שחיתויות ואי סדרים בעסק.

גם פיטורין של עובדים הפועלים להקמת וועד עובדים או ארגון עובדים נחשבים בתור פיטורי השתקה, והמחוקק מטיל על המעסיק קנסות כבדים במקרים אלו. כך למשל, הנהלת קפה נואר חוייבה על ידי בית הדין האזורי לעבודה לשלם 300,000 ₪ פיצויים על פגיעה בהתארגנות העובדים, לאחר שניסתה לפטר עובדים שהתארגנו להקמת וועד.

דעותיו ועמדותיו הפוליטיות של עובד הן אינן סיבה לגיטימית לפיטוריו. מעסיק אינו יכול לפטר עובד שהצביע בעד מועמד או מפלגה מסוימת בבחירות לכנסת או לרשות המקומית, או נמנע כלל מלהצביע. כמו כן, אסור למעסיק לתלות את המשך העסקתו של עובד בפעולה כלשהי הקשורה לבחירות.

גם כאשר מדובר בתפקידים ברשויות המקומיות או במשרדי הממשלה, עבודתם של העובדים אינה תלויה בתוצאות הבחירות או בהשתייכות הפוליטית שלהם, אלא נמדדת לפי הביצועים המקצועיים שלהם בלבד, למעט במשרות ספציפיות המוגדרות כמשרות אמון.

פיטורים לאחר בחירות ברשויות המקומיות או לאחר בחירות ארציות, שנעשים מטעמים פוליטיים ולצורך מינוי מקורבים הם פיטורין שלא כדין והחוק מאפשר לתבוע בגינם.   

פיטורי עובד שנעדר מעבודתו כי נקרא לשירות מילואים הם פיטורים שלא כדין. החוק אוסר גם על פיטוריו של חייל מילואים שזומן ליותר מיומיים במהלך תקופת המילואים ובמשך 30 ימים מרגע שחזר לעבודתו.

צו ההרחבה שהתפרסם ב-6.3.24 המתייחס למלחמת חרבות ברזל, מרחיב את התקופה המוגנת מפני פיטורים לחיילי מילואים, ועושה זאת רטרואקטיבית החל מה-7.10.23 ועד 31.12.24.

הצו מעניק הגנה מפני פיטורין של 60 ימים למילואמניקים שנעדרו 60 ימים ומעלה. פיטורי מילואמניקים או מתן הודעה מוקדמת על פיטורין במהלך תקופה נחשבים בטלים וכפיטורים שלא כדין. 

חייל מילואים שפוטר בעקבות יציאתו למילואים או אחרי ששב מהם, יכול לתבוע את המעסיק וזכאי על פי חוק פיצוי של עד 5 משכורות.

במצב חירום כמו זה שאנו נמצאים בו במסגרת מלחמת חרבות ברזל, גם אם העובד התנדב לשירות מילואים ולא גויס במסגרת צו 8 חלים על המעסיק אותם כללים, ואסור לו לפטר את העובד במהלך ההתנדבות למילואים או אחרי ששב מהם למשך 30 יום. 

כאשר המצב הבטחוני אינו מאפשר עבודה בטוחה של העובד, לא ניתן לפטר אותו כיוון שהעדיף שלא לסכן את חייו. תחת הגדרה זו נמצאים פיטורים של עובדים שסרבו להגיע לעבודה שאינה חיונית על אף דרישות המעסיק, וכאשר הנחיות פיקוד העורף המליצו לתושבים להשאר בבתיהם, פיטורי עובדים בעלי מוגבלויות שיתקשו להגיע במקום העבודה לאזורים המוגנים, ופיטורי עובד שמקום עבודתו אינו ממוגן. 

במלחמת חרבות ברזל הורחב חוק ההגנה על עובדים בשעת חירום והגן מפני פיטורים גם על עובדים שנעדרו מעבודתם בנסיבות הבאות: 

  • הורה שלא הגיע לעבודה כי שמר על ילדיו כשמוסדות החינוך לא תפקדו בשל החלטת הרשויות או פיקוד העורף
  • הורה שבן / בת הזוג שלו הם אנשי מילואים או כוחות הביטחון והוא נשאר לטפל בילדים ולכן לא הגיע לעבודה
  • עובד המתגורר ברשימת הישובים שפונו ולכן נעדר מעבודתו
  • קרוב משפחה מדרגה ראשונה (הורה או בן זוג) של חטוף או נעדר

אסור לפטר עובדת ששוהה במקלט לנשים מוכות בתקופת שהייתה במקלט ו-30 ימים לאחר חזרתה ממנו. 

אסור למעסיק לפטר עובד חולה שמחזיק באישור מחלה והוא אינו מגיע למקום העבודה בהתאם להנחיית הרופא. הפסיקה מראה גם כי במקרים בהם העובד נפצע בתאונת עבודה והוא בשלב שבו הוא מקבל דמי פגיעה ולא ברור עדיין האם יוכל לחזור לעבודתו, פיטוריו יחשבו שלא כדין ולא בתום לב, והעובד יוכל להגיש תביעת פיצויים כנגד המעסיק במקרה כזה.

כאשר העובד או בן משפחה נתמך שלו מתמודדים עם מוגבלות, ייתכן שהוא יצטרך גמישות והתאמות. אם המעסיק מפטר אותו בשל כך מדובר בפיטורים שלא כדין על רקע אפלייה ויש לעובד עילת תביעה.

במהלך תקופת הקורונה היינו עדים לסוג נוסף של פיטורין שלא כדין: משרדנו ייצג עובדים שנדרשו על ידי המעסיק להתחסן או לדווח למעסיק האם הם מחוסנים. דרישה זו פוגעת בחסיון התיק הרפואי של העובד והיא מהווה פיטורין שלא כדין, על רקע הפרת פרטיות ועל רקע בריאותי.

החוק אוסר על פיטורים בתהליכי הורות שונים. בין אם מדובר במהלך טיפולי פוריות, אימוץ, פונדקאות או אומנה, ובין כאשר אלו פיטורים בהריון או במהלך חופשת לידה, אם הפיטורין נעשים בשל ההריון או ללא אישור מיוחד של משרד הכלכלה והתעשייה  – אלו פיטורין שלא כדין.

החוק מחמיר עם מעסיקים המבצעים אותם ומגדיר פיצוי גבוה במקרים אלו שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. עוד על פיטורים בהריון >>

כבר נוכחנו לראות שלמעסיק אסור לפטר עובדים בגלל הריון או הורות, דעה פוליטית, או שירות מילואים, אבל חוק שיווין הזדמנויות בעבודה אוסר על פיטורים על רקע סוגים נוספים של אפלייה – מין, מגדר ונטייה מינית; מצב משפחתי; גזע לאום וארץ מוצא; שיוך דתי וגיל.
להרחבה על אפליית נשים >>

גילנות היא בעיה נפוצה בשוק העבודה. הרצון של מעסיקים "להצעיר את החברה" יוצר אפליה כנגד מבוגרים בשוק העבודה. עובד שהביצועים שלו אינם נחותים משל עמיתו הצעיר ומפוטר רק בשל גילו עובר פיטורים שאין להם הצדקה, וזכאי לתבוע בשל כך.

פוטרתם שלא כדין? אנחנו כאן עבורכם

הליך הפיטורין שלכם לא נעשה כדין? עילת הפיטורין שלכם מפלה או אסורה על פי חוק? לא קיבלתם את כל הזכויות שלכם לאחר הפיטורים?

משרד קטן בר-טל טלמור הוא משרד מוביל בתחום דיני עבודה המייצג עובדים ומעסיקים. צוות המשרד יסייע לכם להבין האם הפיטורין שלכם היו חוקיים ונעשו כדין והאם קיבלתם את כל הזכויות המגיעות לכם. במידה ולא, משרדנו יעריך עבורכם את שווי הפיצוי שמגיע לכם אם תתבעו וילווה אתכם בכל השלבים להגשת התביעה.

אם אתם מעסיקים ומנהלי משאבי אנוש שרוצים להבין יותר לעומק מהו הליך פיטורין תקין ומה אומרים החקיקה והפסיקה העדכניים בנושא, נשמח להציע לכם הדרכות, ייעוץ וליווי משפטי לפי צרכיכם.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

מתי אפשר לתבוע פיצויי פיטורים

פיצויי פיטורין

חוק פיצויי פיטורים מגדיר מי זכאי לקבל פיצויי פיטורים, איך מחשבים את גובה הפיצוי ובאילו תנאים ניתן לקיים הליך שלילת פיצויי פיטורין. תקנות פיצויי פיטורים

שימוע לפי פיטורין במגזר ציבורי - חשיבות עו"ד דיני עבודה בתהליך

שימוע לפני פיטורים

שימוע לפני פיטורים או לפני שינוי תנאי העסקה מציע לעובד הזדמנות לנסות לשנות את דעתו של המעסיק ולהפוך את ההחלטה. החוק והפסיקה מגדירים מתי מגיעה לעובד זכות לקבל שיחת שימוע והאם אפשר לוותר עליה, כיצד ההליך צריך להתבצע ומה הפיצוי בגין פיטורין ללא שימוע.

ליצירת קשר איתנו: