שלחו לנו
וואטסאפ

פיצויי פיטורין

חוק פיצויי פיטורים מגדיר מי זכאי לקבל פיצויי פיטורים, איך מחשבים את גובה הפיצוי ובאילו תנאים ניתן לקיים הליך שלילת פיצויי פיטורין. תקנות פיצויי פיטורים משלימות את החוק ומגדירות מהם רכיבי השכר הרלוונטיים לחישוב פיצויי הפיטורים.

פיצויי פיטורין הם זכות המשולמת לעובד על ידי המעסיק עם הפסקת עבודתו. חוק פיצויי פיטורין מגדיר באילו תנאים ישולמו לעובד פיצויים,את רכיבי השכר הנכללים לצורך חישוב הפיצויים וכיצד מתבצע החישוב, ועד מתי יש להעביר לעובד את הפיצויים המגיעים לו מיום סיום ההתקשרות עמו. עיכובים במתן פיצויי פיטורין, שלילת פיצויים או החסרת רכיבי שכר בחישוב הם עילות לתביעה, שעשויות להביא לתובע פיצוי כספי בנוסף לתשלום ההפרשים החסרים.  

פיצויי פיטורין - ניווט מהיר

למי מגיעים פיצויי פיטורין?

עובד שפוטר זכאי לקבל פיצויי פיטורין אם יש לו רצף תעסוקתי. רצף תעסוקתי מוגדר כשנת עבודה רציפה של עובד באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק לכל הפחות.

עבור עובדים עונתיים, הרצף התעסוקתי מוגדר על פני שנתיים רצופות, שבהן העובד עבד שתי עונות, כאשר כל עונה מוגדרת כתקופה של שלושה חודשים רצופים בשנה (רבעון), ומתוכה העובד עבד לפחות 60 ימים.

עובדים המועסקים לפי חוזה עבודה לפרק זמן קצוב מעל לשנה, שהמעסיק לא הציע להם חידוש חוזה לפחות 3 חודשים לפני שהסתיימה תקופת ההעסקה הנוכחית, נחשבים כאילו פוטרו וזכאים אף הם לתשלום פיצויי פיטורין.

חוק פיצויי פיטורים מכיר בניסיון של מעסיקים להמנע מתשלום פיצויים על ידי פיטורים רגע לפני תחילת מועד הרצף.
במצב זה, אם לא הוכח מניע חלופי, המעסיק יחוייב במתן פיצויי פיטורין.

ככלל, התפטרות של עובד אינה מזכה בתשלום פיצויים. עם זאת, החוק מגדיר מספר מקרים שבהם ההתפטרות של העובד נחשבת לעניין הפיצויים כאילו העובד פוטר. מצבים אלו כוללים התפטרות:

  • כתוצאה מהרעה בתנאי העבודה, לאחר שהעובד התריע על כך בפני המעסיק
  • של עובד עונתי שעבד שלוש עונות רצוף ולא הובטחה לו עבודה
  • עקב מחלה של העובד או בני משפחתו
  • של הורה כדי לטפל בילד חדש
  • בעקבות שהיה במקלט לנשים מוכות
  • בשל שינוי מקום מגורים
  • כתוצאה מגיוס לשירות צבאי, משטרתי או אזרחי
  • של מי שנבחר לראש רשות מקומית או לסגנו

להרחבה בנושא פיצויים לעובד שהתפטר >>

כאשר עבודתו של עובד הופסקה כיוון שהעסק פשט רגל או החברה נמצאת בתהליך פירוק, מגיעים לו פיצויי פיטורין כאילו הוא פוטר. זכות זו נשמרת גם כאשר בעל העסק נפטר והעסק הפסיק לפעול.

עובד שמתפטר מעבודתו לאחר שהגיע לגיל הפרישה שנקבע בחוק גיל פרישה, נחשב כמתפטר בדין מפוטר. הוא זכאי לקבל פיצויי פיטורים או את הסכומים שנצברו בקופת הגמל לפי סעיף 47 לפקודת מס הכנסה, כל עוד לא חתם על הסכם קיבוצי המגדיר אחרת.  

כאשר עובד נפטר, המעסיק משלם לשאריו (בני הזוג וילדיו) את סכום הפיצויים שהיה מגיע לו במקרה בו היה מפוטר. אם לעובד אין בני זוג וילדים, בית הדין האזורי לעבודה יבדוק האם היו אחרים שפרנסתם היתה תלויה בו בשנה שלפני פטירתו, וישלם להם את הפיצויים בהתאם למצבם הכלכלי ומידת התלות שלהם בנפטר.

שלילת פיצויי פיטורים

עבירות של הונאה, גניבה ממעסיק או הפרת חובת אמונים, הן עבירות שיכולות להביא לכדי שלילת פיצויי פיטורין. אם עובד בצע אחת או יותר מעבירות אלו יש להעמיד אותו לשימוע, להציג בפניו את הסיבה לפיטורים ולשמוע את גרסתו לאירועים. במרבית המקרים בכדי לשלול פיצויי פיטורין המעסיק יידרש לאישורו של בית הדין לעבודה בהתאם לסעיף 17 לחוק פיצויי פיטורין.

אם לא נמצאו ראיות המוכיחות אחרת והמעסיק החליט להתקדם עם הפיטורים, ההחלטה על שלילת פיצויי פיטורין תעשה מול בית הדין המשמעתי עבור עובד ציבור (הכפוף להסכם קיבוצי) או מול בית הדין האזורי לעבודה, שידון בפן האזרחי של העבירה עבור עובד מהמגזר הפרטי (שאינו כפוף להסכם קיבוצי).

שלילת פיצויי פיטורין מציגה סיכון ממשי לאפשרויות ההעסקה שלך והשלכות כלכליות חמורות. אם זומנת לשימוע על עבירת משמעת הכולל שלילת פיצויי פיטורין, מומלץ לפנות מיד לעו"ד דיני עבודה לבדיקת זכויותיך ולקבלת ייצוג.

אחרי כמה זמן מקבלים פיצויים?

תקופת תשלום פיצויי הפיטורין היא עד 09 לחודש העוקב מיום סיום העסקה, אלא אם נקבע אחרת בהסכם.

אי תשלום הפיצויים במועד שנקבע נקרא הלנת פיצויים. פיצויי פיטורים נחשבים בתור מולנים, מהיום ה-16 לאחר המועד שנקבע לתשלום וחוק הגנת השכר מגדיר 20% הפרש הצמדה על הלנת פיצויים לכל חודש עיכוב על כל הסכום, עד ליום בו שולמו. כדי לגבות פיצויים שלא שולמו נדרשת פנייה לבית הדין לעבודה.

כדאי לדעת: בית הדין אמנם גוזר על המעסיק לשלם הפרשי הצמדה עבור הלנת פיצויים, אבל לרוב מדובר בשיעור נמוך מ-20% לחודש.  

לא שלמו לך את הפיצויים ואת פיצויי ההלנה? ניתן לתבוע אי תשלום פיצויי פיטורים עד 7 שנים ממועד תשלום הפיצויים ופיצויי הלנה תוך שנה ממועד התשלום.

חישוב פיצויי פיטורין

חישוב פיצויים הוא אחד הנושאים המורכבים בפיטורין. הוא דורש ידע והבנה של רכיבי השכר הנכנסים לחישוב, את הנוסחאות הנכונות לחישוב הפיצויים ואת התשובות לשאלות טכניות רבות – למשל, האם החישוב נעשה על כלל רכיבי השכר? אילו רכיבים בהתאם להסכם קיבוצי נכללים בחישוב לפיצויי פיטורין?

טעויות חישוב מצד המעסיק יכולות לגרוע ממך עשרות ואף למאות אלפי שקלים. מומלץ לבדוק את החישובים בסיוע מומחים או מחשבון פיצויי פיטורין, כדי לוודא שהסכום שהתקבל נכון ואם ישנם פערים להתייעץ לגביהם עם עו"ד דיני עבודה.   

אילו רכיבי שכר נכנסים לחישוב פיצויי פיטורין?

חוץ משכר הבסיס, יש מספר רכיבי שכר שנקבע במסגרת תקנות פיצויי פיטורים כי יש להכליל אותם בחישוב פיצויי הפיטורין כגון: עמלות, תוספת ותק, תוספת יוקר מחיה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית או מקצועית. 

בנוסף, ישנם רכיבי שכר שהם תלויי ענף: בענפי הניקיון והאבטחה ניתן להכניס לחישוב הפיצויים שעות נוספות, ובשירות הציבורי רכיבי השכר תלויים בהסכמים קיבוציים והם דורשים בדיקה מעמיקה.

איך מחשבים פיצויים?

סעיף 12 לחוק פיצויי פיטורים מגדיר את הנוסחאות עבור חישוב פיצויי פיטורין:

הנוסחה היא: שכר חודש X מספר שנות עבודה

אם במהלך תקופת העסקתו היתה לעובד קפיצת שכר משמעותית (למשל לאחר קידום בתפקיד), חישוב השכר יחולק לפי תקופות. לעומת זאת, אם היתה עלייה הדרגתית בשכר, לא תהיה חלוקה לתקופות והחישוב יהיה של מכפלת השכר האחרון במספר שנות העבודה.   

הנוסחה היא: ממוצע 12 החודשים האחרונים X מספר שנות העבודה

בחישוב יילקח בחשבון רק שכר היסוד השעתי, ללא שעות נוספות.

הנוסחה היא: ממוצע 12 החודשים האחרונים X מספר שנות העבודה

בחישוב יילקח בחשבון רק שכר היסוד השעתי, ללא שעות נוספות.

קיזוז הפקדות לקופת פיצויים

המעסיק מפקיד כל חודש סכום לפנסיה שחלקו מופרש לקופת פיצויים. כיוון שהפנסיות מושקעות בשוק ההון, סכומים אלו צוברים רווחי הון או הפסדים. ביום הפיטורין, המעסיק מקזז את הסכום שהופקד בקופת הפיצויים מסכום הפיצויים לתשלום. אם היו רווחי הון רבים, המעסיק יידרש לבצע פחות השלמות, ואם היו הפסדים – המעסיק יצטרך לפצות על כך.

לדוגמא:
עובד שעבד במקום עבודה 10 שנים והשתכר 10,000 ₪ לחודש, זכאי לפיצויי פיטורין בגובה 100,000 ₪. אם ביום הפיטורין היו בקופת הפיצויים 60,000 ₪ לאחר רווחי הון, המעסיק יצטרך להשלים 40,000 ₪.

חישוב פיצויי פיטורים וסעיף 14 לחוק

עובדים שהחלו לעבוד באותו מקום עבודה לפני שנת 2008 ופוטרו או התפטרו בדין מפוטר כעת, נמצאים במצב מעניין. עד שנת 2008 לא היתה חובת הפקדה לפנסיה, למעט בענפים מסויימים.

כאשר החלה חובת ההפקדה לפנסיה, העובדים חתמו על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים. סעיף זה מאפשר למעסיק שהפריש לקרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופות גמל במהלך תקופת העבודה בשיעור של 8.33%, להמנע מתשלום פיצויים רטרואקטיבי על העלאות שכר.

  • עבור עובדים שחתומים על סעיף 14 חישוב פיצויי הפיטורין נעשה לפי הנוסחה הרגילה – שכר X שנות עבודה ומחסירים ממנו את מה שהצטבר בקופת הפיצויים.

  • עבור עובדים שנמצאים במקום עבודה עוד מלפני תקופת הפרשות החובה לפנסיה, מחשבים את השנים ללא ההסדר בנפרד, ואת השנים עם ההסדר בנפרד.

כדאי לדעת: אם החלפת מעסיק, והמעסיק הקודם הפקיד לך 8.33% לפי סעיף 14, המעסיק הנוכחי מחוייב להפקיד לך בשיעור דומה גם כן.

(לפי צו ההרחבה בדבר הגדלת ההפרשות לביטוח פנסיוני במשק, 2016)

האם ניתן לתבוע את המעסיק על חישוב שגוי של פיצוי פיטורין?

אם ישנה טעות בחישוב פיצויי הפיטורין העובד רשאי להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בדבר הפרש פיצויי הפיטורין המגיעים לו. 

 

צריכים עזרה עם פיצוי פיטורים? אנחנו כאן עבורכם

עומדים לשלול לך את פיצויי הפיטורין? לא חישבו נכון את כל הכספים שמגיעים לך? לא קיבלת את כספי הפיצויים ואת הכספים שמגיעים לך על הלנה? פיטרו אותך רגע לפני תקופת הרצף או טוענים שלא מגיע לך פיצויים? עורכי הדין לדיני עבודה במשרדנו קטן בר-טל טלמור נעזור לך להבין מה מגיע לך ולעמוד על זכותך. 

כמשרד עו"ד דיני עבודה המייצג עובדים, חשוב לנו לתת לך לא רק את המידע העדכני ביותר בתחום אלא גם את הליווי המשפטי המקצועי ביותר. 

עבור מעסיקים אנו מציעים הדרכות וליווי לחברות ולעסקים בנושאי פיצויי פיטורין בפרט ובנושאים הקשורים לחישובי שכר, ניהול עובדים ודיני עבודה בכלל. נשמח לשמוע מכם. 

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

כמה זמן אחרי פיטורים בהייטק אפשר לתבוע

פיטורים בהייטק

דיני עבודה, פיטורין וזכויות עובדי הייטק (מעודכן ל-2024) עומדים לפני פיטורים בהייטק או הייתם חלק מגל קיצוצים ב-2024? הכירו את הזכויות שלכם בנושאי שימוע, פיטורין,

פיטורין שלא כדין

פיטורים שלא כדין

חוקי העבודה בישראל מגדירים שורה של מקרים בהם פיטורין של עובד יחשבו בתור פיטורים שלא כדין ומהווים עילה לתביעה. פיטורים מגדירים את סיום יחסי העבודה

שימוע לפי פיטורין במגזר ציבורי - חשיבות עו"ד דיני עבודה בתהליך

שימוע לפני פיטורים

שימוע לפני פיטורים או לפני שינוי תנאי העסקה מציע לעובד הזדמנות לנסות לשנות את דעתו של המעסיק ולהפוך את ההחלטה. החוק והפסיקה מגדירים מתי מגיעה לעובד זכות לקבל שיחת שימוע והאם אפשר לוותר עליה, כיצד ההליך צריך להתבצע ומה הפיצוי בגין פיטורין ללא שימוע.

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן