שימוע לפני פיטורים
שימוע לפני פיטורים או לפני שינוי תנאי העסקה מציע לעובד הזדמנות לנסות לשנות את דעתו של המעסיק ולהפוך את ההחלטה. החוק והפסיקה מגדירים מתי מגיעה לעובד זכות לקבל שיחת שימוע והאם אפשר לוותר עליה, כיצד ההליך צריך להתבצע ומה הפיצוי בגין פיטורין ללא שימוע.
דף הבית » דיני עבודה » שימוע לפני פיטורים
שימוע לפני פיטורים - ניווט מהיר
באילו מקרים מגיעה לעובד שיחת שימוע?
מעסיק מחוייב להציג בפני העובד מהן הסיבות שבגללן הוא מועמד לפיטורים, ולאפשר לעובד להגיב לכך ולנסות לשכנע את המעסיק להמשיך להעסיק אותו.
לעריכת שימוע לעובד שמפוטר בגלל פיטורי צמצום יש חשיבות רבה. במסגרת שימוע פיטורים זה יש לשים דגש על מידת הפגיעה בעובד, ולהקשיב לנימוקיו לשאלה מדוע להשאיר דווקא אותו במקום העבודה, לפני שמקבלים את ההחלטה בעניינו.
עוד בנושא במאמר שלנו על פיטורין שלא כדין >>
מערכת היחסים בין עובד ומקום העבודה כוללת הסכמה על היקפי משרה, גובה שכר, ומקום העבודה. בית הדין לעבודה קבע ששינוי של אחד מהתנאים הללו באופן שעלול לפגוע בעובד מחייב לתת לעובד להשתמש בזכות השימוע ולהציג את עמדתו בנושא לפני שתתקבל ההחלטה בעניין.
כפי שנקבע בפס"ד בע"ע 674/05 אהרון ויזנר-רשות השידור, כאשר ההנהלה מעוניינת להעביר עובד לתפקיד אחר חובה עליה לקבל את החלטותיה תוך התחשבות בעובד, ברצונותיו בשאיפותיו ובכישוריו. בטרם קבלת ההחלטה מוטלת עליה החובה לשמוע את עמדת העובד, להגיב לטענותיו ולדרישותיו ולהתייחס אליהן באופן ענייני.
במקרה בו החברה חתמה עם מועמד על חוזה ותנאים, ולפני מועד תחילת העבודה חזרה בה מהחלטתה ובחרה להמשיך עם מועמד אחר, אין ביכולתה להסתפק בהודעת דחייה ועליה לערוך למועמד שנדחה שיחת שימוע.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על: פיטורים בהייטק >>
איך נראה הליך שימוע לפני פיטורים תקין?
שימוע הוא לא חותמת גומי ומטרתו לאפשר לעובד להגן על עצמו ולשנות את ההחלטה שעתידה לבוא. אם השימוע מתקיים לאחר העסקת עובד אחר על פני העובד שזומן לשימוע, לאחר שבוצעו פעולות המראות על התקדמות בתהליך או קבלת החלטה, או לאחר פיטורי העובד, מדובר בפגם בהליך השימוע שעשוי לזכות בפיצויים.
הזימון לשימוע יימסר לעובד בכתב בפרק זמן של מספר ימים לפני השימוע. המכתב צריך להיות מנומק, ולכלול סיבות פרטניות שהובילו לפיטורין או לשינוי תנאי ההעסקה, אם ישנן.
חשוב לדעת: בעוד שההזמנה לשיחת שימוע צריכה להעשות בכתב ויכולה להשלח במייל או בוואטסאפ, לא חוקי לפטר עובד בהודעת וואטסאפ או באמצעות מייל.
בין מסירת הזימון לקביעתו צריך לעבור פרק זמן סביר (לא פחות מיומיים עבודה) שיאפשרו לעובד לעיין במסמכים רלוונטיים, לקחת ייצוג על ידי עו"ד דיני עבודה, להתייעץ עם נציגי וועד העובדים, ולהביא עדים מטעמם.
לעובד שמורה זכות ויתור על שימוע – הוא רשאי לוותר על נוכחותו בשימוע ובכך לוותר על זכותו להגיב לטענות המעסיק. מנגד, אם העובד בחר להיות נוכח בשימוע הוא יכול להגיע מלווה בעורך דין דיני עבודה, לאפשר לנציג וועד העובדים להיות נוכח בשימוע ולהביא עדים שמסייעים לטיעוניו. מומלץ כי בשימוע יהיו לפחות שני אנשים מטעם המעסיק.
כאשר מדובר בפיטורים של עובד במגזר הציבורי מה שנאמר בשימוע נכתב בפרוטוקול ונכנס לתיק האישי. כיוון שיכולות להיות לכך השלכות על אפשרויות התעסוקה העתידיות, יש חשיבות ללקיחת עורך דין להליך השימוע כדי שיילחם על מה יופיע במכתב הפיטורים ובתיק האישי. מניעת האפשרות להכניס עו"ד לדיון שימוע היא פגיעה בזכותו של העובד ובהליך עצמו.
יש לתעד פרוטוקול של השימוע ולמסור לעובד עותק שלו בסיומו.
במהלך השימוע המעסיק צריך להציג את הטיעונים והנימוקים. חשוב לציין שבמידה והם שונים מהותית מאלו שהועלו על הכתב במסגרת הזימון לשימוע, השימוע אינו מתקיים כדין וניתן לתבוע על כך.
הליך השימוע נוצר כדי שעובדים יוכלו להסביר את הצד שלהם וליצור הזדמנות לשנות את המצב. על המעסיק לאפשר לעובד לטעון, להתייחס לנאמר ולשקול את טיעוניו. אם ניתן להוכיח כי השימוע נקבע למראית עין בלבד וההחלטה כבר נפלה, ניתן לתבוע על כך.
המעסיק מחויב למסור לאחר פרק זמן סביר מהשימוע את ההחלטה שנתקבלה בעקבותיו.
כמה זמן אחרי שימוע אפשר לפטר עובד?
מתן החלטה לאחר השימוע צריכה להיות בתוך זמן סביר. לא ניתן לפטר את העובד באופן מיידי לאחר השימוע או באותו היום, שכן במקרה כזה השימוע היה למראית עין בלבד, אך גם לא ניתן למשוך פרק זמן ארוך מדי מאז השימוע מבלי ליידע את העובד על החלטה, ואז להודיע על פיטוריו.
מה נחשב פרק זמן סביר?
עובד בבית הנשיא זומן לשיחת שימוע, שלאחריה לא התקבלה החלטה בעניינו. מאז השימוע העובד לא שובץ למשמרות ולמעשה הושהה ממקום עבודתו אך את ההודעה על הפיטורים הוא קבל 4 חודשים אחר כך. בתביעה שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, נקבע כי מדובר בפרק זמן סביר.
עו"ד חן טלמור, פנה לבית הדין הארצי בשם העובד לצורך ערעור על החלטה זו. בפסק הדין של בית הדין הארצי נקבע כי 4 חודשים אינם זמן סביר להודעה על פיטורים לאחר שימוע גם בסיטואציה בה העובד מושהה מעבודתו, ופסק לעובד פיצויים ללא הוכחת נזק בסך 20,000 ש"ח.
(ע"ע 9044-10-22 ליאור וסקר נ' בית הנשיא)
מפסקי דין נוספים אנו למדים שפרק הזמן למתן ההודעה לעובד לאחר שימוע הוא לפחות יום מההודעה ועד פחות מחודש לאחר השימוע יתקיים. תחימת פרק הזמן נעשית במטרה לתת לעובד ביטחון תעסוקתי וודאות בנוגע למקום עבודתו ולגורלו הכלכלי.
מה הפיצוי על פיטורין ללא שימוע?
עובד שפוטר או שונו תנאי עבודתו ללא שימוע יכול לתבוע את המעסיק בשל כך ולקבל פיצוי כספי של או את האפשרות לחזור למקום העבודה. עד לפני כשנה וחצי גובה הפיצוי הממוצע עמד על עד כ-6 משכורות, אך פסיקות בית המשפט האחרונות פסקו בין 10,000-40,000 ₪ פיצוי על פיטורין ללא שימוע. במקרים רבים, יתווספו לתביעה סעיפים נוספים שיגדילו את סכום הפיצוי שיתקבל.
עוד כדאי לדעת כי התנהלותו של העובד לפני שעבר פיטורין ללא שימוע לא משנה את העובדה שהמעסיק עבר על החוק:
לפני שיחת שימוע או פוטרת בהליך לא תקין? אנחנו כאן עבורכם
צריכים עו"ד שילווה אתכם בשימוע? ערכו לכם שימוע לפני פיטורין שלא כדין? קיבלתם מכתב פיטורים ללא שימוע? אנחנו במשרד עורכי דין קטן בר-טל טלמור נסייע לכם לעמוד על זכויותיכם. משרדנו הוא משרד מוביל בתחום דיני עבודה, המתמחה בייצוג עובדים.
אנו מעמידים לרשות לקוחותינו את הניסיון והמקצוענות שלנו ברגעים החשובים הללו, שיכולים להשאיר אתכם בעבודה ולמנוע את הכתמת הגיליון התעסוקתי שלכם מחד, או לתת לכם את הפיצוי שמגיע לכם אם עברתם שיחת שימוע שלא כדין.
אם אתם מעסיקים המעוניינים לקבל הדרכה בנושא, ולהתעדכן על פסיקות עדכניות בנושאי פיטורים ללא שימוע, נשמח להציע לכם ליווי, ייעוץ והדרכות המותאמות לצרכיכם.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

פיטורים שלא כדין
חוקי העבודה בישראל מגדירים שורה של מקרים בהם פיטורין של עובד יחשבו בתור פיטורים שלא כדין ומהווים עילה לתביעה. פיטורים מגדירים את סיום יחסי העבודה

פיטורים בהריון, לאחר חופשת לידה ובתהליכי הורות
מה אומר החוק לגבי פיטורים בהריון, לאחר לידה ובתהליכי הורות. הוא מסביר מתי הפיטורים נחשבים בתור פיטורין שלא כדין, וכיצד ניתן לתבוע במקרה כזה? פיטורים

עובדים- דעו את זכויותכם
זכויות עובדים ודיני עבודה: תשובות לשאלות נפוצות לכל עובד מגיע להשתכר בהתאם לדין ולהרגיש נעים, נוח ובטוח במקום העבודה. משרד עורכי דין קטן בר-טל טלמור