דמי טיפול ארגוני (מס ארגון)
במשך שנים אתה מנהל עסק, מפעל או בית מלאכה, ויום אחד מגיעה אליך דרישה לתשלום דמי טיפול ארגוני מקצועי.
מעולם לא נרשמת לארגון המעבידים הזה, אבל הוא דורש ממך תביעת תשלום רטרואקטיבית ל-7 שנים על סך עשרות או מאות אלפי שקלים. אם תשלם, תתווסף להוצאות העסק שלך הוצאה שנתית חוזרת של עשרות אלפי שקלים. אם לא תשלם, ארגון המעבידים יגרור אותך להליך משפטי בבית הדין לעבודה.
איך מתנהלים נכון לאחר קבלת דרישה לתשלום דמי טיפול ארגוני (מס ארגון) ומאילו טעויות חשוב להמנע?
דף הבית » דמי טיפול ארגוני
ניווט מהיר
מה נותן לארגוני מעבידים זכות לדרוש דמי טיפול ארגוני?
ארגוני מעבידים רשאים לדרוש דרישת תשלום לדמי טיפול ארגוני מקצועי (מס ארגון) מבעלי מלאכה, קבלנים או עסקים שמעולם לא הצטרפו באופן אקטיבי לארגון או הביעו רצון בכך.
כדי להבין כיצד להתמודד עם הדרישה של ארגוני המעבידים, עלינו להבין תחילה מהיכן נובעת הזכות שלהם לדרוש את דמי הטיפול:
ארגוני המעבידים מייצגים את צד המעסיק בהסכמים הקיבוציים שנערכים אל מול ארגוני המעבידים. ההחלטות בנושאי שכר ותנאי עבודה המתקבלות בהסכמים הקיבוציים חלות על הענף כולו באמצעות צווי הרחבה. כתוצאה מכך הם חלים גם עבור מעסיקים שאינם מיוצגים על ידי הארגון.
לארגוני המעסיקים אישור חוקי לדרוש דמי טיפול מתוקף:
- סעיף 33(ז) בחוק ההסכמים הקיבוציים, תשי"ז 1957
- תקנות ההסכמים הקיבוציים (תשלום דמי טיפול ארגוני – מקצועי לארגון מעבידים), התשל"ז-1977
- צו הרחבה שהוציא שר העבודה והרווחה בשנות ה-80, לפיו הוראות ההסכם הקיבוצי חלות על כל המעבידים המעסיקים פחות מ-20 עובדים
- פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה המאשר לארגוני המעבידים לגבות את דמי הטיפול הארגוני גם ממי שאינו חבר בהם, לאור טענת ארגוני המעבידים שחלק קטן מהארגונים נושא בנטל המימון עבור הענף כולו.
אילו ארגוני מעבידים נוהגים לתבוע דמי טיפול?
- ארגוני הסתדרות הכללית
- ארגוני לשכת המסחר
- ארגוני התאחדות התעשיינים
- התאחדות המלאכה והתעשייה
- הקרן לעידוד ולפיתוח ענף הבנייה בישראל
- ארגוני התאחדות הקבלנים – בוני הארץ
בעיית חוסר ההוגנות:
ארגונים המעבידים מציעים לעסקים שנדרשים לשלם להם את דמי הטיפול הארגוני להפוך לחברי ארגון ולקבל מהם שירותים. אבל מדובר בהצעה לא הוגנת: הם דורשים את התשלום רטרואקטיבית עבור 7 שנים בהם לא סיפקו לעסק שום שירות.
התמודדות עם תביעת תשלום דמי טיפול ארגוני
יש מספר טעויות נפוצות שמעסיקים עושים לאחר שקיבלו את הדרישה לתשלום. טעויות אלו מחבלות בסיכויים שלהם לקבל פטור מתשלום או להפחית את הסכום שישולם. מה מומלץ וצריך לעשות במקום?
לא להתעלם מהדרישה לתשלום:
מאד ייתכן שהתחושה שלך נכונה והדרישה הזו לתשלום הזו נשלחה אליך ב"שיטת מצליח": בארגון הקבלנים חברים 14,000 קבלנים רשומים, וייתכן שסתם עלית בגורל גם אם אינך עוסק בתחום באופן פעיל. אבל ארגון התאחדות הקבלנים לא יוותר מהר כל כך. אם לא תהיה התייחסות לדרישה מצידך, הוא יישלח אליך כתב תביעה.
מה כן כדאי לעשות? לפנות אל עורך דין דיני עבודה בעל ניסיון בתביעות מסוג זה, שיבדוק מהי האסטרטגיה הנכונה ביותר להתמודדות עם הדרישה.
לא למסור אוטומטית פרטים:
לארגוני המעסיקים לא תמיד יש את המידע על מספר העובדים שעבדו בעסק במהלך השנים, אבל הם צריכים את המידע הזה כדי לדעת באיזה סכום לחייב את המעסיק. תקנות 1,2,11(3) לחוק ההסכמים הקיבוציים מחייבות את המעסיק למסור מידע על העובדים המועסקים אצלו לארגון המעסיקים, אבל לא כדאי למהר ולנדב את המידע.
מה כן כדאי לעשות? המידע המבוקש עלול לפגוע בפרטיות העובדים או לחשוף סודות מסחריים. לכן כאשר מתקבלת דרישה למסירתו, מומלץ להתייעץ עם עו"ד, שיסייע להחליט מה ניתן למסור ועל מה תוגש התנגדות.
הקטנת עלויות דמי טיפול ארגוני מקצועי
לפי סעיף 1(ג) דמי טיפול ארגוני מקצועי יהיו בשיעור של 0.5% משיעור של כל שכר עבודה.
עם זאת, דמי הטיפול הרטרואקטיביים של לפני שנת 2022 עלולים להיות על אחוז גבוה יותר של 0.8%, זאת בהתאם לצו ההרחבה של 2015 בענף הבנייה.
במקרים רבים, החישוב לפיו נעשית הדרישה לתשלום הוא על סמך סכומי המקסימום המותרים, שכן אין לארגוני העובדים גישה לנתוני העובדים. עוה"ד יידע כיצד להפחית את העלויות לתשלום גם מבלי לחשוף נתונים רגישים.
כדאי לדעת:
ניתן להתמקח על גובה דמי הטיפול ולהפחית את מספר העובדים עליהם הוא משולם – למשל במקרה בו העובדים הם בעלי מניות, כשמדובר בחברות משפחתיות או כשהדרישה חלה גם על עובדי מנהלה וכו'.
האם ניתן לקבל פטור מתשלום מס ארגון?
יש מספר מקרים שבהם אפשר לקבל פטור מתשלום דמי טיפול:
כשהעסק לא נכלל בהסכם הקיבוצי או בצו ההרחבה:
כאשר העסק אינו עונה להגדרות של צו ההרחבה או להסכמים הקיבוציים של אותו ארגון מעסיקים, הארגון אינו יכול לחייב אותו בדמי חבר.
ישנם מפעלים או בתי מלאכה רבים שנמצאים בתווך בין תעשייה, מסחר או בניה – הם אינם יצרניים, אלא עוסקים למשל בהתקנות של מוצרים מוגמרים או עוסקים במחקר ופיתוח. הפסיקה קבעה בעבר כי במקרה שיצרן מייצר את מוצריו באמצעות צד ג', לא ניתן לחייב אותו בדמי טיפול (דט (ת"א) 22263-08-10 - התאחדות התעשיינים בישראל נ' וואנפאת' נטוורקס בע"מ)
כדאי לדעת:
ישנם צווי הרחבה שתחומים גיאוגרפית ואינם חלים על עסק שמקום פעילותו אינו בטווח המוגדר.
מומלץ לשוחח עם עו"ד ולבחון האם צווי ההרחבה חלים על העסק או האם ניתן לפטור אותו מחובת התשלום.
כשהמעסיק משלם לאיגוד מעבידים אחר:
אחד התיקונים לחוק ההסכמים הקיבוציים הגדיר פטור מתשלום דמי טיפול ארגוני כאשר מדובר בכפל תשלום. המשמעות היא שכאשר בעל העסק כבר משלם לארגון מעסיקים האחראי להסדרת יחסי עבודה מקצועיים ולהסכמים הקיבוציים בענף, לא ניתן לדרוש ממנו שוב דמי טיפול.
כדאי לדעת:
בענפי המלאכה, התעשייה והבניין פועלים ארגונים מתמחים המאגדים בעלי מקצוע מאותו תחום עניין. הם מעניקים ייעוץ וייצוג בתחומים שונים וגובים בתמורה דמי חבר. כמשרד המעניק ייעוץ וליווי משפטי לחברות מתחומי המלאכה והתעשייה, נתקלנו במקרים רבים בהם ארגוני מעבידים מגישים כתבי תביעה כנגד עסקים המשלמים לארגוני מעבידים מתמחים, למרות התיקון לחוק. במקרים אלו מוטלת על כתפיהם של התובעים החובה להוכיח כי האיגוד המתמחה אינו עומד בתיקון.
ייצוג מעסיקים בתביעות דמי טיפול ארגוני במשרד קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור
משרד עורכי דין קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור מייצג מעסיקים רבים אל מול תביעות דמי טיפול ארגוני (מס ארגון). ההיכרות המעמיקה שלנו עם החקיקה והפסיקה בתחומים אלו, מאפשרת לנו להוכיח פעם אחר פעם שלקוחותינו אינם נדרשים לשלם את דרישות התשלום הללו.
קיבלת דרישת תשלום? צור עמנו קשר לייעוץ ולהכוונה לפני ביצוע כל פעולה נוספת.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:
עורך דין ייצוג מעסיקים בדיני עבודה
משרד קטן בר-טל טלמור מציע ייעוץ וליווי בתחום דיני עבודה לעסקים וליועמ"שים, באופן נקודתי או על בסיס ריטיינר, בהתאם לצורך ולתקציב שלהם.
עורך דין ריטיינר בדיני עבודה
משרד קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור מציע שירות עורך דין ריטיינר בדיני עבודה.
אם יש לכם סבבי גיוסים ופיטורים רבים, אתם מתמודדים עם תביעות מרובות בבית הדין לעבודה או בוועדות פריטטיות או מתמודדים עם סוגיות הנוגעות ליחסי עובד-מעסיק, ייתכן שצורת התקשרות זו תהיה אידיאלית עבורכם ותחסוך לכם עלויות.
דיני עבודה
קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור הוא משרד עורך דין דיני עבודה מהמובילים בישראל, המייצג מעסיקים ועובדים בכל סוגי הערכאות.
בין לקוחותינו בתחום דיני עבודה נמצאים מעסיקים גדולים מתחומים שונים ומרכזיים במשק: בנייה, סיעוד, מזון, אופנה, רפואה, תעשייה, הייטק ועוד.
בה בעת, עובדים רבים בוחרים בנו לייצג אותם בתביעות נגד מעסיקים בתיקים מורכבים וייחודיים ואל מול הגופים החזקים במשק.