הטרדות מיניות – מדריך למנהלים בארגונים
הטרדות מיניות בסביבת העבודה נחשבות בתור אפליית נשים. לצד חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה האוסר עליהן, נחקק החוק למניעת הטרדה מינית המגדיר את חובותיו של המעסיק לצמצום התופעה ולמתן מענה אפקטיבי לתלונות.
משרדנו מאמין כי כל מנהל וארגון צריכים להבין כיצד לצמצם הטרדות מיניות בעבודה, לא רק בשל החובה החוקית או הענישה הכבדה, אלא משום שלהטרדות מיניות יש השלכות כלכליות כבדות: לעסק, למשק, ולנו – כחברה שיווינית ומתוקנת.
דף הבית » הטרדות מיניות – מדריך למנהלים בארגונים
הטרדה מינית בעבודה יוצרת אצל העובדת שחווה אותה שורה של תוצאות שליליות החל מבעיות פיזיות ונפשיות, ועד קטיעת ההתקדמות של העובדת בקריירה ונטיעת חשש מלנסות להתקדם לתפקידים בכירים יותר.
הסטטיסטיקות אומרות כי למעלה מ-66% מהנשים שחוו הטרדה מינית. אם חלק ניכר מהן מאמץ את החששות והפחדים, ניתן אולי לשער כי הוא עשוי להיות חלק מההסבר לאפלייה בקידום בעבודה ולאותם 10% בפערי השכר אותם המחקרים אינם מצליחים להסביר:
נשים ייטו לוותר על הזדמנויות לקידום אם הן ייחייבו חניכה או עבודה בצמידות לגבר שידוע כמטריד, הן יפרשו מפרוייקטים ומצליחים כי אחד מחברי הצוות בהן יוצר אווירה מאיימת ומטרידה כלפיהן, או יזוזו הצידה מתפקידים נחשקים רק כדי להמנע ממפגש עם מטרידן.
הטרדות מיניות – מדריך למנהלים בארגונים - ניווט מהיר
מה העלות של הטרדות מיניות למשק ולעסק?
חברת Deloitte בדקה את העלויות של הטרדה מינית במקום העבודה. בדו"ח שפורסם במרץ 2019 והתבסס על נתונים מאוסטרליה, נבנה מודל שחשב מהי עלות ההטרדות המיניות שבוצעו בשנת 2018 לשוק העבודה על בסיס:
היעילות של עובד שחווה הטרדה מינית בעבודה יורדת למשך 2.4 שבועות בשיעור של 3.2%. המודל העריך את העלות ב-2.6 מיליארד ב-2018.
בממוצע נפגעי הטרדה מינית לקחו 0.8 ימי העדרות (חופשות מחלה, חל"ת או חופשות שנתיות) בעקבות ההטרדה. מחקרים רבים מצאו קשר בין ההטרדה לבעיות נפשיות: החל מהשפעה על הרווחה הפסיכולוגית ועד לתסמינים של דיכאון ופוסט טראומה, ובריאותיות – תחלואה רבה יותר ובתדירות גבוהה יותר.
ב-10% מהמקרים העובד, התוקף או מישהו שהיה עד לסיטואציה עוזב את החברה. על פי הדו"ח בשני שליש מהמקרים הסיבה לעזיבה היא התפטרות והשליש הנותר פיטורין. במקרים רבים הקושי להמשיך לעבוד באותו מקום עם התוקף גדול מדי, והמותקפת בוחרת לעזוב, גם במחיר של ויתור על משרה נוחה.
כאשר בארגון מתרחשת הטרדה מינית, המעסיק צריך להתייחס לדו"ח של הממונה על ההטרדות המיניות ולקבל החלטה. אם מוגשת תביעה, הארגון עלול למצוא את עצמו כצד במשפט ונדרש לשלם על ייעוץ וייצוג משפטי.
באילו תחומי עיסוק הסיכון להטרדות מיניות גבוה יותר?
החוק מחייב כל מעסיק להתייחס למניעת הטרדות מיניות בעסק, וכאשר הוא מעסיק יותר מ-25 הוא אף מחוייב לפרסם תקנון ולמנות אחראי לטיפול בנושא. יש חשיבות לזיהוי תחומי העיסוק שבהם הסיכון להטרדות מיניות גדול יותר, משום שהדבר מאפשר לארגון לקיים הדרכות לעובדים, לעורר מודעות לנושא ולהיות קשוב:
עובדים במקצועות שבהם הטיפ הוא החלק העיקרי של השכר נמצאים בסיכון לחוות הטרדה מינית מצד מנהלים, עמיתים לעבודה ולקוחות. בסקר שנערך על תחום המסעדנות הראה כי מלצריות ומלצרים שמשכורתם מבוססת בעיקר על טיפים מדווחים על השיעורים הגבוהים ביותר של אירועים המוגדרות בתור הטרדה מינית בעבודתם.
חדרניות, מנקות, מטפלות ועובדים נוספים שעובדים באופן עצמאים בחללים מבודדים מדווחים על שיעורים גבוהים מהממוצע של תקיפה והטרדה מינית. במקרים רבים התוקף מרגיש בטוח יותר לבצע את זממו כיוון שאין בסביבה עדים, ומדובר בעובדת מאוכלוסיה מוחלשת שמתקשה להתנגד.
כאשר בארגון יש "כוכבים" שמרגישים שהם יכולים לעשות כל דבר והכל ייסלח להם כי הם הדבר הכי חשוב בארגון, נוצר מצב מסוכן עבור עובדים זוטרים מהם, היוצר קרקע למקרי התעמרות בעבודה והטרדות מיניות.
כאשר הנשים הן מיעוט בסביבת העבודה, בעיקר בעבודות פיזיות או כאלו הנחשבות גבריות (כגון בנייה, צבא, מכונאות וכד) הן נמצאות בסיכון גבוה יותר להיות מוטרדות.
הנה לדוגמא נתוני הפניות ליחידת יוהל“ם וליחידת מהו“ת בצה"ל בשנת 2021 לעומת 2016 כפי שהוצגה בדו"ח איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית לשנת 2022

יחסי מרות והטרדות מיניות
חוק הטרדות מיניות בעבודה מתייחס גם לסוגיה של יחסי מרות – מערכות יחסים במסגרת העבודה בהם לאחד הצדדים יש סמכות, השפעה או שליטה על האחר מתוקף תפקידו ומעמדו, למשל בין מנהל לכפופים לו.
החוק אינו מתייחס לסוגיית המגדר של המשתתפים בקביעה האם היה ניצול של יחסי מרות, ולוקח בחשבון מקרים שבהם תתכן השפעה עקיפה (למשל כאשר מדובר במנהל שאינו ישיר).
ישנם 4 סממנים המעידים על ניצול יחסי מרות:
- השפעה – האם לבכיר יש יכולת להשפיע על ההשארות או סיכויי הקידום של העובד בחברה?
- פערי הכח – פערי הכח משקפים את היכולת של הכפוף להתנגד לניסיונות חיזור מצד הממונה הבכיר. ככל שהם גדולים יותר, הם מעידים על סיכוי גבוה יותר לקיומם של יחסי מרות.
- היוזמה – האם מערכת היחסים היא פרי יוזמתו של הבכיר או הכפוף לו?
- פערי גיל – הפרשי גילאים גדולים יכולים להוות אף הם אינדיקציה לניצול יחסי מרות.
מניעת הטרדה מינית במקום העבודה: כיצד ניתן להקטין את הסיכוי להטרדות מיניות בעסק?
כל מעסיק חייב לנקוט אמצעים סבירים כלשהם למניעת הטרדות מיניות ולטיפול בהם במסגרת העבודה:
- להגדיר דרך להגשת תלונה בנושא ולבירורה באופן יעיל.
- לטפל במקרים שמגיעים לידיעתו, למנוע את חזרתם, ולתקן את הפגיעה למתלונן.
- אם הוא מעסיק יותר מ-25 עובדים, עליו לייצר תקנון שמסביר את עיקרי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה, מפרט את הדרכים להגיש תלונה ואת דרכי הטיפול בתלונות, ולפרסם את התקנון לעובדים.
- למנות אחראי למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה. (כאשר יש פחות מ-10 עובדים, המעסיק יכול למנות את עצמו כאחראי)
- לפרסם את פרטי ההתקשרות עם האחראי והדרכים להגשת התלונה לכלל העובדים.
אם אינכם יודעים מה הדרישות אותן החוק מציב בפניכם או כיצד לבצע אותן באופן שיעודד את העובדים לפנות במקרה שמתרחשת הטרדה מינית, אנו ממליצים לכם לפנות למשרדנו לקבלת הדרכה בנושא.
מה תפקידו של האחראי למניעת הטרדות מיניות במקום עבודה?
המחוקק נתן עדיפות למנות אישה כאחראית ליישום החוק למניעת הטרדות מיניות, שתפקידיה הם:
- קבלת התלונות
- בירורן ומתן המלצות למעסיק בדבר הטיפול במקרה של הטרדה מינית
- ייעוץ, מידע והדרכה לעובדים אחת לתקופה.
ניתן להגיש תלונה לאחראית בכתב או בעל פה. לאחר הגשת התלונה, האחראית תיידע על המתלונן בנוגע לדרכי הטיפול שיינקטו, ותפעל לבירור התלונה מול המתלונן, מושא התלונה והעדים (אם ישנם). בתום שלב הבירורים, היא מגישה למעסיק סיכום בכתב והמלצות להמשך הטיפול. המלצות אלו יכולות לכלול הצעות להעברת מושא התלונה רחוק מהמתלוננת, הצעות לגבי המשך העסקתו וכן הלאה.
כדאי לדעת: האחראית למניעת הטרדות מיניות מחוייבת לברר את התלונה ללא דיחוי ותוך הגנה מירבית על פרטיותם של המעורבים בעניין.
במקרים רבים האחראית אינה בעלת השכלה משפטית או היכרות עם החוק, התקנות והשינויים בהם. על מנת לאפשר לאחראי למניעת הטרדות מיניות לבצע את פעולתו נאמנה ולקבל תשובות להתלבטויות, אנו מציעים לכם להתייעץ עם משרד עו"ד הבקיא בדיני עבודה ובתחום הטרדות מיניות בפרט.
תיקון 16 לחוק למניעת הטרדות מיניות בעבודה
בשנת 2024 התפרסם תיקון לחוק הטרדות מיניות בעבודה המרחיב את תחולת החוק גם על עובדים שאינם מועסקים בארגון בהעסקה ישירה, אלא מועסקים באמצעות קבלני שירות. התיקון ייכנס לתוקף ב-25.1.25.
במסגרת התיקון הכללים שחלים בחוק על קבלן כוח אדם, עובד קבלן כוח אדם ומעסיק בפועל, יחולו גם על קבלן שירות, עובד קבלן שירות ומזמין שירות.
על מעסיק שמעסיק מעל 25 עובדים (לא כולל עובדי קבלני שירות), לקבוע בתקנון הוראה המפרטת את הכללים כאמור על קבלני שירות.
הדרכות לארגונים במניעת הטרדות מיניות במשרד קטן בר-טל טלמור
הטרדות מיניות הן עניין משפטי בעל השלכות רבות וקשות. אחת לתקופה מתפרסמות בעיתונות כתבות על תלונות הטרדה מינית שהושתקו וגרמו לנזקים קשים לעובדות במקום וליצירת סביבת עבודה קשה ורעילה. משרדנו מעביר הדרכות בנושאי הטרדה מינית לעסקים, ארגונים וחברות, ומלווה אחראים על הטרדות מיניות בהיבטים המשפטיים של עבודתם ובמתן תשובות לשאלות.
אמנם משרדנו בוחר שלא לייצג מעסיקים הנתבעים בגין הטרדות מיניות, אך נשמח לעמוד לשירותכם בהדרכות למניעה ולבירור תלונות.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

אפליית נשים בעבודה
אפליית נשים בעבודה היא תופעה שפוגעת בנשים בכל שלבי העסקתן – בקבלה לעבודה, במתן קידום, בקביעת שכר ותנאים, בפרישה ובסיום ההעסקה, ביצירת תנאי העסקה לא

הטרדה מינית בעבודה
החוק למניעת הטרדה מינית נחקק ב-1998 במטרה לאסור על הטרדה מינית והתנכלות, לקדם שיוויון בין המינים ולהגן על כבודם, חירותם ופרטיותם של בני אדם. החוק

עובדים- דעו את זכויותכם
זכויות עובדים ודיני עבודה: תשובות לשאלות נפוצות לכל עובד מגיע להשתכר בהתאם לדין ולהרגיש נעים, נוח ובטוח במקום העבודה. משרד עורכי דין קטן בר-טל טלמור
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף: