מידע למעסיקים: זכויות עובדים, פיטורים ותנאי העסקה במלחמת חרבות ברזל
מלחמת חרבות ברזל עוררה צורך אצל מעסיקים להשיג מידע עדכני בנוגע להתנהלות נכונה מול העובדים במצב החירום אליו נקלענו, להוראות המעודכנות לגבי זכויות עובדים ותנאי העסקה ולקבלת מענה בוער בנושאים חשובים כגון פיטורים של עובדים במהלך מלחמת חרבות ברזל, העסקת עובדים מרחוק ועוד.
משרדנו המציע ליווי משפטי לעסקים ולארגונים, רכז עבורכם מדריך עדכני ומתעדכן הכולל את חובות המעסיק לעובד ואת ההנחיות העדכניות ביותר של משרדי הממשלה בנושא.
- עודכן לאחרונה: 14/04/2024
עורך דין דיני עבודה ▪️ מומחה בייצוג מעסיקים ועובדים ▪️ שותף מייסד במשרד עורכי דין קטן, בר-טל, טלמור
דף הבית » מידע למעסיקים: זכויות עובדים, פיטורים ותנאי העסקה במלחמת חרבות ברזל
מידע למעסיקים: זכויות עובדים, פיטורים ותנאי העסקה במלחמת חרבות ברזל - ניווט מהיר
צו ההרחבה למשרתי מילואים ובני זוגם
ב-6.3.24 נחתם צו ההרחבה לפי חוק ההסכמים הקיבוציים המתייחס למשרתי מילואים ובני זוגם במלחמת חרבות ברזל:
חוק חיילים משוחררים אוסר על פיטורים של חיילי מילואים שזומנו ליותר מיומיים במהלך תקופת המילואים ובמשך 30 ימים מרגע שחזרו לעבודתם. צו ההרחבה מתייחס לחיילי מילואים ששרתו 60 יום ומעלה, ומגדיר תקופה של 60 ימים שבה אסור לפטר אותם.
ניתן לפטר מילואמניק רק באישור ועדת פיקוח, מטעמים מיוחדים ולאחר שהוכח כי הפיטורים אינם קשורים לשירות המילואים.
חייל מילואים שפוטר בשל יציאתו למילואים או אחרי ששב מהם, יכול לתבוע את המעסיק ולקבל פיצוי בגובה של עד 5 משכורות.
בני / בנות זוג של משרתי מילואים, לרבות ידועים בציבור, בני אותו מין, והורים במשמורת משותפת, זכאים לפי צו ההרחבה לעד 8 ימי ההעדרות בתשלום לפי המפתחות הבאים:
מספר ימי מילואים | מס' ימי היעדרות מסובסדים |
עד 30 | 0 |
31-60 | 2 |
61-90 | 4 |
91-120 | 6 |
121+ | 8 |
כל 30 ימי מילואים מזכים את בן / בת הזוג ביומיים העדרות תמורת שכר מלא (כמו ימי חופשה):
- אם יש להם לפחות ילד אחד בן 14
- ילד מתחת לגיל 18 עם מוגבלות או חולה במחלה ממארת
- הורה חולה
ניתן לנצל את ימי ההעדרות לצורך:
- מחלת ילד
- טיפול באדם קרוב עם מוגבלות
- טיפול בילד עם מחלה ממארת או דיאליזה
- טיפול בהורה חולה
- הארכת חופשת הלידה
- השגחה וטיפול בילד
- סידורי משק בית שניתן לבצע רק בשעות העבודה
כדאי לדעת: ניתן לבקש החזר עבור העדרויות שבוצעו ב-2023 ולפני כניסת צו ההרחבה לתוקף.
לא ניתן לצבור או לפדות את ימי ההעדרות שלא מומשו.
מילואמניקים ששרתו למעלה מ-5 ימים רצופים, רשאים לפי צו ההרחבה לצבור את ימי החופשה שנותרו להם ב-2023.
את הימים שנצברו הם יוכלו לצרף לימי החופשה אותם יצברו בשנים 2024 או 2025.
לא נדרש אישור מעסיק על מנת לבצע את הצבירה.
פיטורי עובדים בזמן מלחמה
התיקון לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום עבור חרבות ברזל התפרסם ביום 28.11.23 והרחיב את ההגנות הקבועות בחוק מפני פיטורים עד ליום 7.1.24 (וייתכן שיוארכו לפי צורך עד ל-6.10.24) עבור:
- הורה שנעדר מעבודתו כי השגיח לבדו על ילדיו כשמוסדות החינוך היו סגורים בהחלטת הרשות המקומית, פיקוד העורף או מוסד החינוך.
- הורה שנעדר מעבודתו כי השגיח על ילדיו כיוון שבן או בת הזוג שלו היו במילואים או משרתים בכוחות הביטחון.
- עובד שנעדר מעבודתו כיוון שפונה מביתו הנמצא ברשימת הישובים אותם הגדירה הממשלה
- העובד הוא קרוב משפחה בגיר של חטוף או נעדר. עבור מי שאינו בן זוג או הורה נדרשת הצהרה של העובד בכתב על חוסר יכולתו לעבוד בסיטואציה זו.
כעקרון מותר למעסיק לפטר עובדים אם העסק נמצא בצמצומים. עם זאת, יש לזכור שהמלחמה מציבה מורכבויות ייחודיות.
כך למשל, חוק הגנה על עובדים בשעת חירום מגן על העובדים מפני פיטורים כתוצאה מהעדרות מהעבודה או אי ביצוע העבודה (למשל בשל הצורך לשמור על הילדים). כדי שלא יחשבו בתור פיטורין שלא כדין, על המעסיק להוכיח כי הפיטורים נעשים בתום לב, אינם נובעים מהעדרותו של העובד ולהעדרויות אין השפעה על ההחלטה.
בנוסף, לפני שמזמינים עובד/ת לשיחת שימוע, מומלץ לבדוק ולהתייעץ עם עו"ד דיני עבודה כדי לוודא שהם לא מוגנים על פי חוק / הדין, או האם צריך לבקש היתר מיוחד לפיטוריהם.
אם הנחיות פיקוד העורף מאפשרות לצאת לעבודה, במקום העבודה יש מרחב מוגן והוא אף ארגן מקום נאות לשמירה על הילדים, העובדים אינם יכולים להעדר מעבודתם ולזכות בהגנה מפיטורים.
כדאי לדעת: עובד המסרב להגיע למקום עבודה שאינו ממוגן – מוגן מפיטורים.
אם במקום העבודה יש מרחב מוגן, הוראות פיקוד העורף אינן אוסרות על יציאה מהבית, והעובד בוחר שלא להגיע, המעסיק יכול לפטר אותו. לעומת זאת, במקרה בו הוראות פיקוד העורף אוסרות על יציאה מהבתים, ההיעדרות של העובד תחשב מוצדקת והוא יהיה מוגן מפיטורין.
חשוב לזכור את חוק עובדים עם מוגבלויות. אין לפטר עובד עם מוגבלות אם הוראות פיקוד העורף לא מאפשרות להגיע לעבודה, או אם העובד יתקשה להגיע למרחב המוגן בעבודה בזמן הדרוש.
התנהלות מול עובדים המסרבים להגיע לעבודה
בזמן מלחמה, עובדים חיוניים מחויבים להתייצב לעבודתם. במידה והם מסרבים להתייצב ניתן להוציא צו קריאה המחייב אותם להגיע. אם הם אינם מתייצבים לאחריו, הם לא יהיו זכאים לקבל את שכר עבודתם וניתן ליידע אותם כי תתכן חשש לעבירה פלילית מצידם.
כדאי לדעת: לא ניתן לזמן לעבודה במפעל חיוני עובדות בהריון, עובדות בשנה לאחר לידה, שוטרים/ות וחיילים/ות.
אם הנחיות פיקוד העורף מאפשרות לצאת לעבודה, במקום העבודה יש מרחב מוגן והוא אף ארגן מקום נאות לשמירה על הילדים, העובדים אינם יכולים להעדר מעבודתם ולזכות בהגנה מפיטורים.
כדאי לדעת: עובד המסרב להגיע למקום עבודה שאינו ממוגן – מוגן מפיטורים.
אנו נמצאים בסיטואציה שאינה רגילה ואין לה תקדים. נכון להיום, אין לנו תשובות מבחינת משרד העבודה המנחות אותנו כיצד לפעול במצב זה וכאשר יינתנו הנחיות בנושא נעדכן אותן כאן.
כולנו נמצאים בעיצומה של טראומה לאומית, ולכן ההמלצה שלנו למנהלים ולמנהלי משאבי אנוש היא להתנהל ברגישות, ולהמליץ לעובדים שנמצאים בטראומה לפנות לרופא ולבקש לנצל את ימי המחלה שלהם.
עבודה מרחוק
אלא אם יש הסכם עבודה שקובע אחרת, למעסיק יש שיקול דעת המאפשר לו לדרוש מעובדיו לעבוד מרחוק בתקופה זו, כל עוד הנחיות פיקוד העורף מאפשרות זאת.
לעובדים אין זכות להחליט או לדרוש עבודה מרחוק, אך הם יכולים לבקש את האפשרות לכך. כדאי שהמעסיק ישקול את הנסיבות, ישתף פעולה ויאפשר עבודה מרחוק אם ניתן, אך שיקול הדעת הוא שלו.
החוק מאפשר לאחד ההורים לילד עד גיל 14 (או גיל 21 עם צרכים מיוחדים) להשאר עם הילד בבית כתוצאה מהשבתת מערכת החינוך, ואוסר על המעסיק לפטר אותו עקב כך. באירועים קודמים נקבע כי העובד יקבל שכר עבור הימים הללו, אך עדיין לא נקבעה הוראה דומה עבור מלחמת חרבות ברזל.
כדאי לדעת: החוק מגן מפני פיטורין על הורים חד הוריים עצמאיים או הורים יחידניים עם ילדים מתחת לגיל 14 שלא יכולים לעבוד מהבית עקב כך. עם זאת, השכר שישולם להם עבור ימים אלו מותנה בכך שהמעסיק יקבל פיצוי מהמדינה.
פיצויים לעסקים והתמודדות כלכלית
בתאריך 9.11.23 התפרסם מתווה לפיצויים עבור עסקים שנפגעו כלכלית מהמלחמה, ומספר ימים אחר כך נפתחה האפשרות להגיש פיצוי בגין נזק עקיף. תוכלו לקרוא על המסלולים השונים, הדרכים להגשת התביעה ועל האפשרויות לקבלת מקדמה על חשבון, או הגשה עבור עסקים גבוליים במאמר שפרסמנו בנושא >>
במקום סגירה, מוצע לנסות לדחות את הקץ ולהודיע תחילה להודיע לעובדים על חופשה של 7 ימים. על פי חוק, המעסיק רשאי להודיע על יציאה לחופשה של עד 7 ימים ללא הודעה מוקדמת.
כדאי לדעת: פיטורים של עובדת בהריון כחלק מסגירת העסק מצריכים פניה למשרד העבודה וקבלת היתר.
חופשה ללא תשלום (חל"ת)
לא חוקי להוציא עובד לחופשה באופן חד צדדי ומבלי לשלם לו שכר. כרגע עוד אין הוראה שאומרת מה יקרה עם עובדים שהוצאו לחל"ת והצפי הוא שהתשובות ינתנו רק לקראת סוף הלחימה, אך נכון לכתיבת שורות אלו, הוצאה לחל"ת פירושה פיטורין.
לפעמים עובדים מעדיפים להיות בבית ולשמר את האפשרות לחזור אל מקום העבודה שלהם. במקרה כזה מומלץ לרשום שהחל"ת ניתן לבקשתו של העובד או בהסכמתו.
להרחבה בנושא חופשה ללא תשלום (חל"ת) >>
צוות משרד קטן בר-טל טלמור נמצא כאן עבורך
משרדנו עומד לצידכם בשעה לא פשוטה זו, ללוות ולייעץ לכם כיצד לפעול נכון ולמצוא את הדרך האנושית והחכמה בתוך אי הוודאות.
אנו זמינים עבורכם בטלפון 03-5671671 , בוואטסאפ, ובמייל
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:
פיצוי לעסקים חרבות ברזל
לצד פיצוי בגין נזק ישיר, מתווה פיצויים לעסקים של רשות המיסים מציע פיצוי לעסקים בגין נזק עקיף וכולל מספר מסלולים בהתאם למיקומו של העסק, היקפי פעילותו, ותחום עיסוקו.
חל"ת – חופשה ללא תשלום
חל"ת (חופשה ללא תשלום) בזמן מלחמה חופשה ללא תשלום (חל"ת) היא פתרון ביוזמתו של העובד או המעסיק למגוון מצבים. קראו מה אומרים דיני העבודה בנוגע
זכויות עובדים במלחמה -שאלות ותשובות
זכויות עובדים בשעת חירום: שאלות ותשובות ולעובדים, מעודכן למלחמת חרבות ברזל