דיני מכרזים
דיני מכרזים בישראל מתבססים על חוקים, תקנות ופסיקות המחייבים את הגופים הגדולים במשק לערוך מכרז כאשר הם מעוניינים לרכוש שירותים מספקים או להעסיק עובדים. הם מגדירים מי מחויב לביצוע מכרז, מהו הליך מכרז תקין ומהם התנאים בהם עליו להתבצע.
דף הבית » דיני מכרזים
אלו החוקים המרכזיים העוסקים בנושאי דיני מכרזים:
- חוק חובת מכרזים מ-1992 מגדיר את המטרות העומדות מאחורי חקיקתו: לאפשר הזדמנות שווה לכל אדם להשתתף בו ולבצע העדפה מתקנת עבור אוכלוסיות מוחלשות כאשר ניתן, ולתעדף את תוצרת הארץ. בחוק חובת מכרזים מוגדר על מי חלה חובת עריכת מכרז: המדינה ומוסדותיה לרבות משרדי הממשלה השונים, חברות ממשלתיות, תאגידים ממשלתיים וחברות דו מהותיות, מועצות דתיות, קופות חולים ומוסדות השכלה גבוהה. הוא גם מגדיר באילו סוגי התקשרויות יש לערוך מכרז: כאשר מדובר בעסקת מקרקעין או טובין, ברכש שירותים או בדרישה לביצוע עבודה. הוא מגדיר גם הוראות בנוגע להעדפה או הגבלה של מכרזים למציעים מאזור עדיפות לאומית במסגרת מכרזים של משרד הביטחון ומשרדי ממשלה אחרים, ונסיבות המצדיקות פטור ממכרז או מכרז סגור בהתאם לתקנות חובת המכרזים.
- תקנות חובת המכרזים שפורסמו ב-1993 מסדירות את הליך המכרז ושואפות לייצר בהירות ושקיפות בכל שלביו. הן מגדירות תנאים שבהם גוף יכול שלא לקיים מכרז פתוח: מתי הוא פטור מחובת מכרז, מה התנאים שבהם ניתן לקיים מכרז סגור, ומתי ניתן לשכור מומחה שלא באמצעות מכרז. במסגרת התקנות מוגדר כיצד לנהל את שלבי המכרז אילו תנאים מוקדמים ניתן להציב במכרז, באילו נסיבות ניתן לדחות הצעה במכרז, ואיך יערך המשא ומתן עם המציעים. במסגרת תקנות חובת המכרזים מוגדרים גם תפקידיה של ועדת מכרזים ומוסבר מהם סמכויותיה, כיצד עליה לבצע את תפקידה ולפי אילו אמות מידה עליה לקבל את החלטותיה. התקנות מפרטות גם על מסמכי המכרז, הדרישה להפקדת ערבות, הגדרת שלבי מיון, אופן הגשת ההצעה, ניהול המכרז ובדיקת ההצעות.
נוסף על אלו ישנם בתקנות חובת המכרזים פרקים ייעודים העוסקים בדיני מכרזים של מנהל מקרקעי ישראל, מכרזי הכנסת (לרבות ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, לשכת נשיא המדינה ומבקר המדינה), ומכרזים של חברות ממשלתיות, דו-מהותיות, תאגידים, קופות חולים וגופים ציבוריים. - תקנות ספציפיות בהתאם לסוג הגוף: כך למשל, רשויות מקומיות כפופות בנוסף לתקנות העיריות (מכרזים), פקודת העיריות, וצו המועצות המקומיות, בעוד שמשרד הביטחון כפוף אל תקנות חובת המכרזים (משרד הביטחון).
- פסיקות בית המשפט העליון עצבו אף הן את תחום דיני מכרזים בהעבירן את הטיפול בנושא לסמכותו של בית המשפט לעניינים מנהליים, ובהגדרת התנאים בהם ניתן לפסול הצעה במכרז או את המכרז כולו.

ייעוץ בעריכת מכרז ע"י עורך דין מכרזים
משרד עורכי דין קטן, בר-טל, טלמור מציע ייעוץ וליווי בעריכת מכרזים עבור גופי ציבורים, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה וחברות. בראש החטיבה המנהלית של משרדנו עומד עו"ד גלעד יצחק בר-טל, עורך דין מכרזים בעל ניסיון מנהלי נרחב והתמחות בייעוץ וליווי מוסדות, גופים וועדות מכרזים.

מתי הצעה נמוכה במכרז היא עילה לפסילה?
עם פתיחת מעטפות המכרז מתגלה שאחד המשתתפים הציע הצעה נמוכה במיוחד. ברוב המקרים מציע זה יזכה במכרז, והמגישים האחרים יתעצבנו ויתהו האם מדובר בהצעה חוקית או האם כדאי להם לנסות ולפסול את המכרז.
הנה מספר כללי אצבע שיסייעו לכם להבין מתי הצעה נמוכה במכרז היא עילה לפסילת ההצעה?

סיבות וטעויות שגורמות להפסד במכרז
כאשר מתקבלת הודעה על הפסד במכרז, רוב העסקים שהפסידו עושים בשלב הזה את הטעות הגדולה ביותר – הם מוותרים וממשיכים הלאה. אלו שיחפשו פגמים במכרז ובהצעה הזוכה בסיוע עו"ד מכרזים, עשויים להחזיר את ההשקעה.

עורך דין דיני מכרזים
ייעוץ וליווי בהגשת הצעות למכרז ע"י עורך דין דיני מכרזים ייעוץ משפטי של עורך דין דיני מכרזים כבר משלבי הגשת ההצעה למכרז יסייע למנוע פסילת