שלחו לנו
וואטסאפ

מתי הצעה נמוכה במכרז היא עילה לפסילה?

עם פתיחת מעטפות המכרז מתגלה שאחד המשתתפים הציע הצעה נמוכה במיוחד. ברוב המקרים מציע זה יזכה במכרז, והמגישים האחרים יתעצבנו ויתהו האם מדובר בהצעה חוקית או האם כדאי להם לנסות ולפסול את המכרז.

הנה מספר כללי אצבע שיסייעו לכם להבין מתי הצעה נמוכה במכרז היא עילה לפסילת ההצעה?

תמונה של עו"ד גלעד בר-טל

עו"ד גלעד בר-טל

עורך דין דיני מכרזים ▪️ מומחה במשפט מנהלי ▪️ שותף מייסד במשרד עורכי דין קטן, בר-טל, טלמור

בחירת הצעה עם מחיר נמוך במכרז - מתי אפשר להגיש עתירה?

מתי הצעה נמוכה במכרז היא עילה לפסילה? - ניווט מהיר

האם פורסם מחיר מינימום במכרז?

הפסיקה בתחום דיני מכרזים מבדילה בין שני סוגי קריטריונים:

  • מחיר מינימום, מחיר ידוע וגלוי שחריגה ממנו מטה מחייבת את פסילת ההצעה במכרז.
  • אומדן שהוא כלי סמוי להערכת מחירים המשמש את ועדת המכרזים להעריך את סבירות והגינות ההצעה. חריגה ממנו אינה מחייבת לפסול את ההצעה, אלא לועדת המכרזים ניתן שיקול דעת בנוגע לאישור או פסילת הצעה המרוחקת מהאומדן.


אם במכרז לא פורסם מחיר מינימום, ההצעות יהיו מבוססות אומדן. חריגה ממנו דורשת הבהרות מטעם הועדה אך היא אינה מספיקה בפני עצמה כדי להביא לפסילת ההצעה.

האם ועדת המכרזים צריכה לפסול הצעה נמוכה והפסדית?

עסק יכול להציע הצעת מחיר נמוכה והפסדית. הוא יכול לעשות זאת במודע – על מנת להתהדר בלקוח ברשימת הלקוח גם אם הוא הפסדי עבורו; בתום לב – למשל, מתוך טעות חישוב, או במתכוון – כיוון שיש לו יתרון תחרותי, או כי הוא מתכוון לספק מוצר או שירות באיכות פחות טובה משיציעו מתחריו.

הפסיקה קבעה כי ועדת המכרזים אינה אמורה לפסול אוטומטית הצעה רק על בסיס היותה נמוכה במיוחד, אלא עליה לשקלל את מכלול הנתונים ולהחליט בהתאם לנסיבות. חשוב לציין שבעוד שההצעה הנוכחית יכולה להיות הפסדית, ייתכן והשיקול שמניע את מגיש ההצעה הוא שיקול ארוך טווח (רווחים עתידיים, חדירה לשווקים חדשים, הרחבת תחומי עיסוק, או החזקת העסק בחיים).

כיוון שרווחיות היא עניין יחסי, עליה גם לאפשר למציע לשכנע את הוועדה כי מבחינתו מדובר בהצעה סבירה ואפשרית לכל הפחות. הוועדה אינה נדרשת לבחון את הכדאיות והרווחיות של ההצעה עבור המציע, אלא רק את היכולת שלו לעמוד בהתחייבויות ולספק את המוצר או השירות באיכות הנדרשת.

ביכולתו של עורך המכרז להקטין את הסיכון שהזוכה לא יצליח להשלים את העבודה, אם תוגדר בתנאי המכרז דרישה להצגת הוכחות לאיתנות הפיננסית, למקצוענות ולניסיון של משתתפיו.

מתי הצעה גרעונית תפסל?

הועדה יכולה לפסול הצעה גרעונית אם היא חוששת שמדובר בהצעה בלתי אפשרית ולא סבירה, שלא תאפשר למציע לספק את המוצר או השירות באיכות הנאותה, או תגרום לו להקלע לקשיים כלכליים עקב התחייבות זו.

הצעה נמוכה במכרז

מתי הצעה נמוכה במכרז תחשב בתור הצעה תכסיסנית?

הצעה תכסיסנית היא הצעה הכוללת סעיפים המעידים על "העמסת מחירים". במסגרתה הצעה זו ניתנות הנחות מפליגות על חלק מרכיבי ההצעה ונעשית "העמסת מחירים" על חלקים אחרים בתעריפים גבוהים במיוחד. במצב זה גם אם נראה שההצעה נמוכה יותר ממתחרותיה, לאור ההיכרות של המציע עם השימושים הנפוצים ושיטת תמחור זו, בפועל מדובר בהצעה יקרה יותר. 

הבעייתיות של הצעה תכסיסנית מתבטאת בשני מישורים – פגיעה באמון והחשש שסעיפי המשנה שתומחרו ביתר יהיו אלו שיעשה בהם הכי הרבה שימוש בעת ביצוע החוזה, והם יהפכו את ההצעה ליקרה משמעותית ולא כדאית.

מתי הצעה תכסיסנית תפסל?

תכסיסנות תתבטא במתן מחיר גבוה ביחס לאומדן בפריטים אסטרטגיים שהצפי הוא שיעשה בהם שימוש תכוף. אם הועדה זיהתה הצעה תכסיסנית שבה נעשה שימוש מכוון בהעמסת מחירים, הוועדה תתחקר את מגיש ההצעה ותבין את הנסיבות לתמחור.

אם הוועדה מצאה כי הסיבה לתמחור היא תכסיסנות, תקנות חובת המכרזים מאפשרות לה לפסול את ההצעה ואף לחלט את הערבות שהגיש המציע, בחלקה או במלואה. הסיבה לכך היא שהצעה תכסיסנית פוגעת בעקרונות עליהם מושתתים מכרזים – היא יוצרת למגיש ההצעה יתרון לא הוגן, פוגעת בשיוויון, ומשבשת את היעילות הכלכלית עבור יוזם המכרז.

הגנה או תקיפת הצעה נמוכה שזכתה במכרז

תקיפה של הצעה נמוכה שזכתה במכרז דורשת הבנה מעמיקה של דיני מכרזים. לפעמים התקיפה תעשה לא דווקא על גובה ההצעה אלא על פרמטרים אחרים בתהליך ההגשה, שיפתחו עבורכם את הסיכוי לזכות. עו"ד שבקיא בדיני מכרזים יידע לייעץ לכם מהי הדרך הנכונה ביותר עבורכם להתנהלות נכונה לאחר הפסד במכרז וילווה אתכם בשלבים הבאים.

מנגד, אם אתם ההצעה נמוכה שזכתה במכרז, אתם צפויים למצוא את עצמכם בעין הסערה, נאלצים להתגונן ולנמק את ההחלטות שלכם ונבדקים בציציות ראשכם. לאחר שהשקעתם רבות כדי לזכות במכרז, לא תרצו לאבד אותו. אתם צריכים לצידכם עורך דין מכרזים שיידע להגן על הזכייה שלכם ולהדוף את טענות המתחרים.

חותם דנס 100 למשרדי עורכי הדין הטובים ביותר לשנת 2024

אודותינו

למשרדנו ניסיון רב בתחום המכרזים ואנו מדורגים במדריכי הדירוג Duns100 ו-BDI כאחד המשרדים המובילים בישראל בתחום משפט מנהלי, גם בזכות פעילותנו בתחום המכרזים. 

החשיבה העסקית והמשפטית שלנו תסייע לך לצלוח את הקשיים, לנטרל את המתחרים ולהשיג את המכרז.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

אי זכייה במכרז, הפסד במכרז ואיך להתנהל

סיבות וטעויות שגורמות להפסד במכרז

כאשר מתקבלת הודעה על הפסד במכרז, רוב העסקים שהפסידו עושים בשלב הזה את הטעות הגדולה ביותר – הם מוותרים וממשיכים הלאה. אלו שיחפשו פגמים במכרז ובהצעה הזוכה בסיוע עו"ד מכרזים, עשויים להחזיר את ההשקעה.

לקריאה »
עתירה מנהלית במכרזים

עורך דין דיני מכרזים

ייעוץ משפטי של עורך דין דיני מכרזים כבר משלבי הגשת ההצעה למכרז יסייע למנוע פסילת מועמדות, להגדיל את סיכוי הזכיה בו, למנוע טעויות ולחסוך את העלויות של הגשת עתירה מנהלית.

לקריאה »
דיני מכרזים - ליווי בהגשה למכרז ליווי בעריכת מכרז

דיני מכרזים

דיני מכרזים בישראל מתבססים על חוקים, תקנות ופסיקות המחייבים את הגופים הגדולים במשק לערוך מכרז כאשר הם מעוניינים לרכוש שירותים מספקים או להעסיק עובדים. הם מגדירים מי מחויב לביצוע מכרז, מהו הליך מכרז תקין ומהם התנאים בהם עליו להתבצע. 

לקריאה »

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן