תביעה נגזרת
תביעה נגזרת היא כלי משפטי חשוב בדיני חברות, המאפשר לבעל מניות (בחברה ציבורית או פרטית) או לחבר בעמותה להגיש תביעה בשם החברה או העמותה, כאשר הגוף עצמו (החברה/העמותה) נמנע מלעשות זאת.
דף הבית » תביעה נגזרת
תביעה נגזרת - ניווט מהיר
מתי יש צורך להגיש תביעה נגזרת?
תביעות נגזרות נגד נושאי משרה בחברה, דירקטורים או צדדים שלישיים (לקוח או ספק) יוגשו בדרך כלל בגין נזקים שנגרמו לגוף הנתבע. העילות הנפוצות להגשת תביעה נגזרת הן:
- הפרת חובת אמונים של נושאי משרה: למשל, דירקטור שנכנס לעסקאות עם חברות שבשליטתו תוך פגיעה בחברה.
- עסקה שבוצעה בניגוד עניינים: אישור התקשרות עם צד שלישי.
- רשלנות בניהול: אי-ביצוע בדיקות בעסקאות.
- חלוקת דיבידנדים אסורה: חלוקה לא חוקית של דיבידנד כאשר החברה אינה עומדת במבחן הרווח.
- פגיעה בחברת הבת: כאשר יש פגיעה ישירה בזכויות החברה בת, או כאשר נושאי המשרה בחברה האם לא פועלים לטובת החברה הבת, בעל מניות בחברת האם יכול לתבוע. תביעה זו ידועה בשם תביעה נגזרת כפולה.
שלבי הליך הגשת תביעה נגזרת
- דרישה בכתב לחברה: לפני הגשת התביעה הנגזרת, התובע צריך לפנות לחברה בכתב ולדרוש ממנה לפעול למיצוי הליכים ולעמידה על זכויותיה. החוק מחייב את החברה לענות לו תוך 45 ימים. אם לא קבל מענה או נענה בסירוב, יוכל לבקש את אישור בית המשפט להגיש תביעה נגזרת בשם החברה.
- אישור מביהמ"ש לניהול תביעה נגזרת: על פי רוב, תביעה נגזרת תוגש לבית הדין הכלכלי, שיבחן האם מתקיימים התנאים להגשתה. (מפורט מטה)
- הגשת ההליך: אם ביהמ"ש אשר את הגשתה, התביעה תוגש בהליך נפרד, כאילו החברה עצמה הגישה אותה, ויוגדר תובע מייצג.
כדאי לדעת: בהליך תביעה נגזרת ייתכן שייפסקו פיצויים לטובת התובעים, כמו בתיקי תובענות ייצוגיות.
תנאים להגשת תביעה נגזרת
כדי שבית המשפט יאשר הגשת תביעה נגזרת, יש לעמוד בתנאים המצטברים הבאים:
- זכאות להגיש: רק בעל מניות בחברה (או חבר עמותה) במועד האירועים נשוא התביעה ובמועד הגשת הבקשה.
- פגיעה בזכות החברה: יש להראות פגיעה ישירה בזכות של החברה ולא בזכות אישית של בעל המניות.
- כשלון הגוף לפעול: יש להוכיח כי החברה לא נקטה אמצעים עצמאיים (למשל, אי-תביעה של גורם מזיק).
- תום לב: המבקש פועל לטובת החברה ולא לקידום אינטרסים אישיים.
- סיכוי סביר להצלחת ההליך: יש לשכנע את בית המשפט כי התביעה אינה טרדנית או חסרת סיכוי ממשי.
רוב הבקשות לתביעה נגזרת נדחות בשלב המקדמי, כיוון שמדובר למעשה בסכסוך פרטי במסווה של פגיעה בחברה: למשל, סכסוך בין בעלי מניות על שליטה בחברה; כי לא הוכחה פגיעה אמיתית בזכויות החברה: תובע שמוכיח רק פגיעה אישית, ולא נזק לחברה; או מתוך חוסר תום לב: ניסיון להפעיל לחץ פסול על החברה או נושאי משרה.
כדי למנוע מצב שבו תביעה נגזרת תדחה, חשוב לנסח נכון את כתב התביעה ולהעזר לשם כך בעו"ד הבקיא בליטיגציה מסחרית ובדיני חברות.
כדאי לדעת: קיפוח בעלי מניות מיעוט אינו עילה לתביעה נגזרת. התובע חייב להראות נזק ישיר לחברה עצמה.
הבדלים בין תביעה נגזרת לבין סכסוך בין בעלי מניות
למרות שגם תביעה נגזרת וגם סכסוך בין בעלי מניות עוסקים בחילוקי דעות בין בעלי מניות בחברה, קיימים 4 הבדלים מהותיים ביניהם, כשהעיקרון המנחה הוא שבתביעה נגזרת, עילת התביעה חייבת להיות נזק לגוף עצמו ולא פגיעה אישית בבעל המניות.
נושא | תביעה נגזרת | סכסוך בין בעלי מניות |
מהות הפגיעה | פגיעה בזכות של החברה עצמה. | פגיעה בזכות האישית של בעל המניות (למשל: שליטה, דיבידנד, זכויות הצבעה). |
המוטיבציה להגשה | רצון לתקן עוולה כלפי החברה ולשקם את נכסיה. | רצון להשיג יתרון אישי בסכסוך פנימי. |
תוצאה מבוקשת | סעד שמיטיב עם כלל בעלי המניות דרך החברה. | סעד פרטי או שינוי מבנה שליטה. |
עמדת בית המשפט | ייטה לאשר אם יוכח נזק אמיתי לחברה. | ייטה לדחות אם ברור שמדובר במאבק שליטה פנימי. |
דוגמא | תביעה נגד דירקטור שלקח נכסי חברה לעצמו. | סכסוך על אופן ניהול החברה או פיטורי דירקטורים. |
שינויים במנגנון התביעות הנגזרות
המנגנון של תביעה נגזרת הוא במקור יציר פסיקה, אולם בשל מרכזיותו וחשיבותו הוא עוגן בחוק החברות, תשנ"ט-1999 (סעיפים 194–206) ובחוק העמותות, תש"ם-1980.
לאחר שבשנים האחרונות חל זינוק במספר התביעות המוגשות לבית הדין הכלכלי, בשנת 2023 משרד המשפטים פרסם תקנות חדשות להסדרת התביעות הנגזרות שבמסגרתה מנגון התביעה הנגזרת הפך לדומה לזה של תובענות ייצוגיות, נקבעו כללים חדשים בעניין מינוי מייצג, שכר טרחה וגמול לתובע.
כמו כן, נקבעו תקנות שמטרתן ייעול ההליך כדוגמת ניהול פנקס תביעות נגזרות שיאפשר צירוף או מחיקת תביעות נגזרות שונות באותו עניין, ומתן אפשרות לבית המשפט לבחור בתביעה האיכותית מבין אלו שהוגשו גם אם היא אינה הראשונה שהוגשה.
שינוי משמעותי נוסף נועד להחליש את כוחן של "ועדות בלתי תלויות". כאשר מוגשת תביעה נגזרת, החברה יכולה להקים ועדה בלתי תלויה שתפקידה לבחון ולהמליץ לדירקטוריון האם קיימת הצדקה לתביעה כנגד נושאי המשרה. באחוז משמעותי מהמקרים הועדות מחליטות לפטור את נושאי המשרה, ויש מקום להניח שלא מדובר בהחלטה אובייקטיבית הואיל ושכר חבריה משולם על ידי החברה.
התיקון מאפשר לבית המשפט להחליט האם להמתין עם הכרעתו עד להתכנסות הועדה ומציע גם אפשרות למנות מומחה אובייקטיבי במקום או בנוסף לה, שיוכל להחשף לפרוטוקולים ולשבת בדיוני הוועדה.
שוקלים להגיש תביעה נגזרת? אנחנו כאן עבורכם
לעורכי הדין במשרד עורכי דין קטן ▫️ בר-טל ▫️ טלמור ניסיון רב בהגשת תביעות נגזרות, סכסוכים בין בעלי מניות ותובענות ייצוגיות. אנו נבחן את המקרה שלכם ונסייע לכם לטוות אסטרטגיה משפטית מדוייקת וחכמה, שתוביל אתכם לתוצאה הרצויה עבורכם.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:

תביעה ייצוגית
מה חשוב לדעת על הגשת תביעה ייצוגית? איך מגישים תובענה ייצוגית ובאילו נושאים? איך ניתן להתגונן מפני תביעות ייצוגיות?
ליטיגציה מסחרית
משרדנו מייצג חברות ועסקים הנמצאים בסכסוך מסחרי ומציע ליווי משפטי, גישור בין שותפים או בעלי מניות, והגדרת מנגנוני הסדרה וטיפול בנושאים החוזיים והמשפטיים של החברה. אנו מייצגים חברות ועסקים הנמצאים על סף או בסכסוך מסחרי ומציעים ליווי משפטי, גישור בין שותפים, הגדרת מנגנוני הסדרת סכסוכי שותפים או בעלי מניות, ועוד.