שלחו לנו
וואטסאפ

גניבה ממעביד

גניבה ממעביד על ידי עובד או מעילה על ידי בכיר בארגון, מעמידים את הארגון לא רק בפני הפסדים כספיים אלא גם חושפים אותו לשלל סיכונים שונים – מתביעות בגין פרצות אבטחה ועד למסירת היתרון התחרותי שלו למתחרים.

בעוד שגניבות ממעסיק ומעילות נחשבות עבירות פליליות, לא תמיד הבחירה באפיק הפלילי היא הנכונה לארגון בשלב הראשון, כיוון שלרוב היא מלווה בסיקור תקשורתי.

גלו את הדרכים הנוספות להתמודדות עם גניבה ממעביד וכיצד ניתן להקטין את הסיכויים לגניבות מלכתחילה.

אלו סוגים של גניבה ממעביד יש?

ישנם 6 סוגים של גניבה ממעביד שיכולים לגרום לצד נזק כלכלי לעסק גם לנזקים חמורים יותר כמו תביעות על הפרת פרטיות או יצירה של בעיות משפטיות ועסקיות שונות.

▪️ גניבת מלאי

כאשר מדובר בחברה שמוכרת מוצרים פיזיים, יש סיכוי שהעובדים יגנבו אותם לשימוש אישי או לצורך מכירתם מחדש. הדבר מתרחש בעיקר כאשר העובדים הם אלו שאחראים על ההזמנות מהספקים ואין עליהם בקרה ופיקוח. מניסיוננו, במקרים רבים ניתן לחסוך עד 50% מההוצאות  על מלאי על ידי שינוי נהלי בקרת מלאי והתקנת מצלמות אבטחה.

כדאי לדעת:

לפני שמתקינים מצלמות אבטחה או מעקב חשוב להתייעץ עם עו"ד דיני עבודה כדי להמנע מפגיעה בפרטיות העובדים.

▪️ גניבת כסף

זהו סוג גניבה פלילי שנפוץ יותר בעסקי קמעונאות או בעסקים שבהם התשלום עובר לעובד ישירות ובמזומן (כמו למשל במספרה).

גניבת כסף יכולה לקחת צורות שונות: החל מנטילת כספים מהקופה או מהקופה הקטנה מתוך ידיעה שיבוצע קיזוז כל עוד מדובר בסכומים סבירים, מכירה בשחור ואי דיווח על עסקה, או אי התאמה בין החיוב ללקוח לבין העסקה שנרשמה בקופה ולקיחת ההפרשים.

▪️ גניבת שעות עבודה / משכורת

גניבת זמן נפוצה יותר כאשר העובד מקבל שכר שעתי או מדווח באופן עצמאי על שעות העבודה שלו. מדובר על מקרים של ניפוח שעות העבודה המדווחות ביחס לשעות שבוצעו בפועל, ביצוע פעולות אחרות על חשבון זמן העבודה במקום ביצוע העבודה, חיוב בתעריפי שעות חג או שעות נוספות על שעות רגילות, הקפצת עמלות ובונוסים.

ברמה הפלילית של גניבת זמן או משכורת נמצאות עבירות של זיוף רשומות עובדים והעברת משכורות לעובדים שאינם קיימים או ביצוע העברות חשבונאיות שאינן מאושרות.  

▪️ גניבת שירותים

תחת ההגדרה של גניבת שירותים נכלל שימוש בתוכנות, במכשור או במתחם העבודה שלא לצורך ביצוע העבודה.

למשל בכירים או עובדים שמשתמשים בשירותים שניתנים להם ספציפית ומתוקף תפקידם על ידי מקום העבודה, לטובת ילדיהם ויתר המשפחה מבלי לבקש את אישור לכך מהגורמים המוסמכים.

▪️ גניבת מידע

גניבת מידע היא לא רק עבירה שמשמעותה לקיחה של נתונים, מידע מסחרי או רשימת לקוחות, אלא גם יצירת פריצת אבטחה בזדון ובכוונה תחילה שחושפת את המעסיק לסוגים שונים של תביעות פרטיות ואבטחת מידע, פוטנציאל לריגול עסקי שיכול למוטט את העסק, ולקיחה של סודות מסחריים, קניין רוחני או פטנטים שפוגעים ביתרונות הייחסיים של העסק.

הרמה היותר גבוהה של גניבה ממעביד בתחום הדאטה, היא גניבת סייבר. בעוד שניתן להשקיע מאמצי אבטחה רבים כדי להגן על המידע מפני האקרים, רוגלות ופריצות מבחוץ, קשה יותר להתגונן מפני עובד בעל הרשאה שמעתיק את מסד הנתונים, או מאפשר לחברה מתחרה גישה למידע רגיש.

▪️ מעילה ע"י עובדים בכירים

מעילה בכספים מבוצעת בישראל על פי רוב על ידי הדרג הניהולי הבכיר, השותפים או בעלי המניות בארגון. מבחינה משפטית, היא נחשבת לעבירת צווארון לבן ונקראת גם גניבה בידי מנהל או גניבה בידי מורשה.

בדרך כלל מדובר על עובדים בעלי גישה לליבה הפיננסית של הארגון המאפשרת להם לבצע מניפולציות כלכליות בקנה מידה נרחב ולאורך זמן. הם יכולים לפתוח ספקים פיקטיביים ולהעביר אליהם כספים, עובדים פקטיביים, לנהל רישומי חשבוניות פיקטיביות, הם בעמדה שמאפשרת להם לקחת שוחד, או להשתמש במעמד שלהם כבעלי מניות להוצאת כספים למימון פעילות עסקית אחרת או פעילויות אישיות. 

מה העונש על גניבה ממעביד?

המציאות היא שאחוז לא מבוטל מהעובדים לוקחים עט מהמשרד, עושים שימוש בזמן העבודה לצרכים פרטיים מדי פעם, או משתמשים בציוד המשרדי גם למטרות אישיות.

החוק מכיר בכך גם כן, ולכן הענישה הפלילית על גניבה ממעביד חלה על גניבות שערכן גבוה מ-1000 ₪. במקרה כזה החוק מאפשר להטיל על העובד שגנב עד 7 שנות מאסר. גם על מעילות של בכירים יש ענישה פלילית המגיעה לכדי 7 שנות מאסר.

עם זאת, כשעולה חשד למעילה על ידי עובד בכיר או לגניבות של עובדים, הפנייה לאפיק הפלילי היא לאו דווקא דרך הפעולה המיטבית. רוב החברות מעדיפות כיום כשלב ראשון להתייעץ עם עו"ד דיני עבודה ולפנות תחילה להליך ביקורת חקירתית.

הליך ביקורת חקירתית מאפשר להעריך את היקף הנזק הכלכלי ומשכו, לבסס את הראיות ולאתר את כל המעורבים בעניין, ובהתאם לממצאים להחליט האם לפעול בהליך משמעתי, פנים ארגוני, אזרחי או פלילי.

מה מעסיק יכול לעשות כדי לצמצם גניבות של עובדים?

גניבה ממעסיק יכולה להביא למיטוט העסק במגוון דרכים, ולכן כדאי לבנות תוכניות הגנה והתמודדות מפניה.
מדובר על תוכניות רב שנתיות הכוללות:

   הגדרת סעיפים בהסכמי ההעסקה המקנים למעסיק זכות לשלילת פיצויי פיטורין: לפי סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורין כאשר עובד נתפס גונב או הוכח כי ביצע מעילה, או את הזכות להעלאתו לדין משמעתי. 

 

 שימוש בכלי ביקורת ובקרה בארגון: שימוש בכלי ניטור ובקרה על פי חוק, ביצוע בקרה פנים ארגונית ושימוש בכלים טכנולוגיים שיפחיתו את התלות בגורם האנושי.

 

    בדיקות יזומות של ההנהלה: וביצוע ביקורת חקירתית כאשר עולות חשדות לאי סדרים.

     הגנה על חושפי אי-סדרים: עידוד עובדים לחשוף גניבות ואי סדרים על ידי תגמולים, הגנה על עובדים שחשפו אי-סדרים.

 

 

 ענישה מחמירה לגנבים: חידוד הנהלים והפרוטוקולים כנגד גניבות והעברתם לעובדים, ענישה מחמירה לנתפסים בגניבה ויצירת תרבות ארגונית שאינה מעודדת גניבות מכל סוג.  

משרד עורכי דין קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור לשירותכם

אם אתם חושדים כי קיימת אצלכם בעסק בעיית גניבה או מעילה, או רוצים להקטין את הסיכוי שתופעה כזו תקרה אצלכם, יש לנו את הכלים לסייע לכם.

משרד עורכי דין קטן, בר-טל טלמור הוא משרד מוביל בתחום דיני עבודה, המציע את שירותיו לארגונים ולעסקים. למשרדנו ניסיון רב בביקורת חקירתית ולהפעלת הליכים דיסקרטיים למציאת המקור לתופעות גניבה ממעסיק בארגונים.

עם קבלת ממצאי תהליך הביקורת, אנו יוצרים עבור הארגון מיפוי של הפתרונות האסטרטגיים עבורו לטיפול בבעיה, באופן שישמור על האינטרסים שלו.

תוכנית ההגנה לצמצום גניבות עובדים דורשת הבנה מעמיקה בדיני עבודה בדגש על נושאי פרטיות עובדים. אנו נלווה אתכם בתהליך, נייעץ ונדריך אתכם ונאפשר לכם להקטין את הסיכונים מגניבות ומתביעות שעניינן דיני עבודה גם יחד.

יש חשד לקיומה של גניבה בעסק? צור עמנו קשר לייעוץ ולהכוונה לפני ביצוע כל פעולה נוספת.

איך נוח לך להתייעץ איתנו?

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך בנושא הזה:

הגנת הפרטיות, מעקבים אחרי עובדים ו

הגנת הפרטיות ומעקב אחר עובדים

בשנים האחרונות מתרבים אמצעי המעקב המשפיעים על פרטיות עובדים במקום העבודה ובעבודה מהבית. בעוד שלמעסיק יש זכות לעקוב אחר פעילותו של העובד, ישנם שיקולים של הגנת הפרטיות שחובה להתייחס אליהם בבחירת אמצעי מעקב על עובדים. כדאי גם לדעת כי חוק הגנת הפרטיות מאפשר לעובדים לתבוע פיצוי על פגיעה בפרטיות בגובה עשרות אלפי שקלים, ללא הוכחת נזק.

עורך דין ריטיינר בדיני עבודה

עורך דין ריטיינר בדיני עבודה

משרד קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור מציע שירות עורך דין ריטיינר בדיני עבודה.

אם יש לכם סבבי גיוסים ופיטורים רבים, אתם מתמודדים עם תביעות מרובות בבית הדין לעבודה או בוועדות פריטטיות או מתמודדים עם סוגיות הנוגעות ליחסי עובד-מעסיק, ייתכן שצורת התקשרות זו תהיה אידיאלית עבורכם ותחסוך לכם עלויות.

ליצירת קשר איתנו:

דילוג לתוכן