דין משמעתי עובדי מדינה

דף הבית » דין משמעתי עובדי מדינה
דין משמעתי עובדי מדינה - ניווט מהיר
על אילו עובדי מדינה חל דין משמעתי?
המגזר הציבורי מעסיק כ-730 אלף עובדי מדינה המהווים כ-20% מהעובדים במשק. עובדים אלו מועסקים במשרדי הממשלה, בכנסת ובלשכת הנשיא, בחברות וברשויות ממשלתיות, בבתי חולים ממשלתיים, במשרד מבקר המדינה ובשירות המדינה בארץ ובחו"ל.
חוק שירות המדינה (משמעת), התשכ”ג-1963, והתקשי"ר – תקנון שירות המדינה חלים על עובדים אלו, ומגדירים מהן עבירות משמעת, הסמכות לשפוט אותן ומהי הענישה המתאימה עבור כל עבירה.
כדאי לדעת: חוקי המשמעת שחלים על עובדי מדינה חלים גם על עובדי השירות הציבורי ברשויות ציבוריות שונות כגון רשות שדות התעופה, מועצות דתיות, תאגיד השידור הציבורי ואחרים.
עבירות משמעת של עובדי מדינה
סעיף 17 לחוק שירות המדינה (משמעת) מגדיר מה נחשב בתור עבירת משמעת עבור עובד מדינה, בארץ או בחו"ל:
- מעשה או התנהגות של העובד שפוגעים במשמעת שירות המדינה.
- אי קיום או התרשלות בביצוע נוהג, חוק, תקנה או הוראה כללית / הוראה מיוחדת המוטלים על העובד.
- התנהגות שאינה הולמת את עובד מדינה או עלולה לפגוע בתדמית או בשם של שירות המדינה.
תחת ההגדרה הזו נכללים שורה של פעולות כדוגמת דיווחים כוזבים, זיופי אישורי נוכחות או מחלה, גניבה ממעסיק, תקיפה, התבטאות בלתי הולמת, מרמה והפרת אמונים, ועוד. - התנהגות בלתי הוגנת בתפקיד או במסגרתו.
- השגת המינוי באמצעים פסולים: מידע כוזב, העלמת מידע, שימוש באיומים ובכח או בכל דרך פסולה אחרת.
- הרשעה בעבירה שיש עמה קלון, למשל – הטרדה מינית.
שלבי טיפול בעבירות משמעת של עובדי מדינה
הגוף שאחראי לאכוף את הדין המשמעתי על עובדי מדינה ולייצג את המדינה בתביעות נגד עובדים לפני בית הדין למשמעת הוא נציבות שירות המדינה.
חקירה:
נציבות שירות המדינה תפתח בחקירה כאשר מתקבל דיווח או עולה חשד לביצוע עבירת משמעת, או אם התקבלה הוראה מפרקליט המדינה לפתוח בחקירה משמעתית שתקדים או תחליף הליך פלילי.
החקירה תתבצע בסיועם של שני אגפים מרכזיים בנציבות – אגף חקירות משמעת ואגף התביעה. נציב שירות המדינה יכול למנות חוקר משמעת במשרד הרלוונטי במקביל לפעילות אגף החקירות או כחלופה לה. לחוקרי המשמעת יש סמכויות דומות לשל קצין משטרה בעת חקירת עדים, המאפשרות להם לזמן לחקירה, בירור ועדות תחת אזהרה.
כדאי לדעת: בהתאם להוראת תקשי"ר 45.13, חל איסור על הקמת ועדות פנימיות לבירור עבירות משמעת.
חקירה משמעתית היא חקירה גלויה תחת אזהרה, שבה הנחקר מוזמן להתייצב לענות על שאלות החוקרים.
ברוב המקרים לא יימסר לו מידע על החקירה המתנהלת לפני שיתייצב. חוקרי משמעת יכולים לזמן עובד לחקירה באזהרה מספר פעמים.
כדאי לדעת: מומלץ להגיע לחקירה בליווי עורך דין דיני עבודה ומשמעת, כדי למנוע מצב שבו מההפתעה ומהבלבול נאמרים דברים שישמשו לרעה בתיק החקירה.
השעיה:
הנציבות יכולה להחליט להשעות את העובד בתשלום במהלך תקופת החקירה, אולם ישנם כמה תנאים מצטברים לשם כך:
אם הוגשה קובלנה כנגד העובד, החלה חקירה פלילית של המשטרה כנגדו בעבירה שיש עמה קלון, או הוגש כתב אישום כנגדו בעבירות מין או אלימות חמורות בקטין או בחסר ישע, עבירות בטחון חמורות או עבירות טירור, ניתנת האפשרות להשעות את העובד, וזאת לאחר התייעצות עם היועמ"ש לממשלה או בא כוחו. במקרה שבו לא הוגשה קובלנה, קיימת אפשרות לבקש השעיה דחופה של עד 30 ימים.
ההשעייה תמשך עד שתתקבל החלטה בעניין העובד שלא להעמידו לדין משמעתי או פלילי, או אם הוחלט להעמידו לדין עד שיתקבל פסק דין בעניינו. עם זאת, נציבות שירות המדינה יכולה להחליט להפסיק את ההשעייה קודם לכן ובהתייעצות עם היועמ"ש לאחר 6 חודשים ממתן ההחלטה על ההשעיה, ואז לאחר 9 חודשים.
שימוע:
בטרם קבלת ההחלטה על השעיית עובד, תנתן לו הזדמנות לשימוע בו יוכל לשטוח את טענותיו לעניין ההשעייה. העובד יכול להגיע להליך עם ייצוג משפטי אם יחפוץ בכך.
לשימוע יש חשיבות רבה, שכן במסגרתו עורך הדין יכול לנסות לשכנע את הנציבות לפעול במספר דרכים אסטרטגיות שונות בהתאם לתיק, החל מהחלפת ההשעייה במילוי תפקיד אחר בדרגה דומה לדרגתו של העובד, או אם העובד מסכים לכך, לתפקיד אחר בדרגה נמוכה יותר, ועד סגירת התיק ללא הגשת תובענה לבית הדין למשמעת של עובדי המדינה, או הגעה להסדר טיעון.
הגשת התביעה
עם תום החקירה, התיק מועבר למנהל אגף החקירות שמחליט האם יש בסיס להגשת תובענה לבית הדין למשמעת של עובדי המדינה. אם הוא אינו יכול להגיע לכדי הכרעה על בסיס הנתונים שבידיו, הוא יכול לדרוש את המשך החקירה.
הדיון בבית דין למשמעת יכול לכלול זימון וחקירה של עדים, ודורש התייחסות לאישומים המופיעים בתובענה, ולכן מומלץ כי העובד יגיע אליו מלווה בעורך דין הבקיא בתחום. בסיום ההליך יחליט בית הדין האם העובד אשם בעבירות המיוחסות לו, ואם כן, ייקבע אילו אמצעי משמעת לנקוט כנגדו.
אמצעי משמעת על ידי בית הדין
בית הדין יכול להחליט על אחד מאמצעי המשמעת הבאים:
הערה לתיק האישי:
- התראה
- נזיפה / נזיפה חמורה
השפעה על שכר / דרגה:
- הורדת / הקפאת דרגה
- הפקעת שכר (עד 1/12 מהמשכורת)
- העברה לתפקיד אחר
- פסילת תפקיד לפרק זמן / לצמיתות
- פסילה משירות המדינה לפרק זמן / לצמיתות
- פיטורין – תוך שלילת פיצויי פיטורין חלקיים / מלאים
- השבה של זכויות שנתקבלו שלא כדין (עד לסכום 6 משכורות)
ערעור על החלטת בית הדין למשמעת
ניתן להגיש ערעור על פסק דין של בית הדין למשמעת של עובדי מדינה תוך 30 יום מקבלתו. הערעור ייבחן בבית המשפט המחוזי אליו משוייך בית הדין למשמעת.
הליך משמעתי לאחר הליך פלילי
חוק שירות המדינה קובע כי ישנם מעשים או מחדלים שבגינם עובד יכול להשפט גם לפי הדין הפלילי וגם לפי הדין משמעתי, ולמעשה פסק דין פלילי שיתקבל נגדו ישמש כראיה בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה. ההצדקה שנותן המחוקק לכך היא שהחוק הפלילי בוחן אשמה ועונש, ואילו הדין המשמעתי בוחן האם העובד מצדיק את האמון ואת היכולת לפעול במסגרת תפקידו.
משכך, גם אם העובד לא הורשע בהליך הפלילי, עדיין ייתכן כי הוא יעלה לשיפוט בהליך המשמעתי.
הואשמת בביצוע עבירה משמעתית? אנחנו כאן עבורך
אם הוגשה כנגדך תלונה משמעתית, החלה כנגדך חקירה, או הוחלט להביא אותך לפני וועדת משמעת, מומלץ שלא להתנהל באופן עצמאי, אלא לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין הבקיא בדין המשמעתי ובדיני עבודה על מנת שייצג אותך. הדין המשמעתי מקנה סמכויות שיכולות להשפיע על יכולת ההשתכרות, הקידום ואף על הסיכוי שלך להשאר בתפקיד.
ההתמודדות שלך היא אל מול אנשי מקצוע שיש להם את הכלים והסמכות לבצע חקירה, ולכן חשוב שילווה אותך איש מקצוע שמכיר את הזכויות שלך ויכול להבטיח שהן נשמרות לאורך ההליך. לאופן הצגת הדברים ולפעולות שיינקטו בשלבים השונים תהיה השפעה מכרעת על ההחלטות שיתקבלו בחקירה ובוועדת המשמעת, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר.

משרד קטן, בר-טל, טלמור הוא מהמשרדים המובילים בישראל במשפט מנהלי ובדיני עבודה. יש לנו ניסיון רב בייצוג עובדי מדינה הן בהליכים משמעתיים והן בבית הדין לעבודה, ואת היכולת לייעץ, לסייע ולהדריך אותך בסיטואציה לא פשוטה זו.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
ייתכן ויעניין אותך לקרוא גם על:

זכויות עובדי רשויות מקומיות
כויות עובדי הרשויות המקומיות ותנאי ההעסקה שלהם כפופים לא רק אל דיני העבודה בישראל, אלא גם אל חוקת העבודה. הנה כמה מהנושאים שבהם היא עוסקת ועובדים עשויים לתבוע את העירייה בגינם.

משפט מנהלי
משפט מנהלי הוא תחום העוסק בסוגיות שבין האדם (וכן התאגיד) למול רשויות שלטון. ככלל, החלטות השלטון (ממשלה, כנסת, רשויות מקומיות, רשויות ציבוריות אחרות וכו') נתונות לביקורת שיפוטית וזאת בין היתר באמצעות עתירות לבית המשפט העליון כבית המשפט הגבוה לצדק (בג"צ). משפט מנהלי הוא תחום העוסק בסוגיות שבין האדם (וכן התאגיד)

דיני עבודה
קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור הוא משרד עורך דין דיני עבודה מהמובילים בישראל, המייצג מעסיקים ועובדים בכל סוגי הערכאות.
בין לקוחותינו בתחום דיני עבודה נמצאים מעסיקים גדולים מתחומים שונים ומרכזיים במשק: בנייה, סיעוד, מזון, אופנה, רפואה, תעשייה, הייטק ועוד.
בה בעת, עובדים רבים בוחרים בנו לייצג אותם בתביעות