ועדה פריטטית בענף הבניה
סכסוכים בין מעסיקים ועובדים בענף הבנייה נידונים בהליך גישור במסגרת ועדה פריטטית (Parity Committee) לפני שהם מועברים לדיון בבית הדין לעבודה.
נוהל זה הוא הליך פסיקה, שעוגן בהסכם הקיבוצי ובצווי ההרחבה לענף הבניה החל משנת 2010, כדי לממש שתי מטרות – להפחית את כמות סכסוכי העבודה בענף הבנייה המגיעים לבתי הדין לעבודה, ולייצר פלטפורמה שבה יושבים יחדיו נציג ציבור העובדים ונציג ציבור המעסיקים בענף הבנייה, ודנים בסכסוכי עבודה באופן שיוויני ומאוזן.

דף הבית » ועדה פריטטית בענף הבניה
ועדה פריטטית בענף הבניה - ניווט מהיר
האם חייב לעבור בוועדה פריטטית לפני פנייה לבית הדין לעבודה?
כמו שכיום שכאשר זוג מתגרש, ברירת המחדל שלו היא לעבור דרך הליך גישור מהות בדרך לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני, גם סכסוכי עבודה בענף הבניה חייבים לעבור דרך הוועדה הפריטטית.
בשלב ראשוני הסכסוך מועבר לעיונה של ועדה פריטטית מרחבית, ואם היא אינה מגיעה לכדי הסכמה תוך 14 ימים, הוא מועבר לדיון במסגרת ועדה פריטטית ארצית. אם הועדה הארצית אינה מצליחה אף היא להביא את הצדדים להסכמות תוך 14 ימים, ניתן לפנות לבוררות או לשלוח את התיק לדיון בבית הדין לעבודה.
כדאי לדעת: משום שמדובר על הליך גישור הוא תלוי ברצונם של הצדדים להגיע לכדי פשרה ולקיים הידברות. אם אחד הצדדים לא מעוניין לקיים שיח הוא יכול להודיע על כוונתו לוועדה והיא תעביר את התיק לבית הדין לעבודה.
באילו נושאים ועדה פריטטית מוסמכת לדון?
- זכויות עובדים: שכר ורכיביו (תנאים סוציאליים, חופשות וחגים, שעות עבודה, בונוסים, דמי הבראה)
- פיטורי עובדים: שימוע, פיצויי פיטורין, פיטורין שלא כדין
- יחסי העסקה: שאלות בנוגע לזהות המעסיק, יחסי ארגוני עובדים – מעסיקים
- בטיחות בעבודה: קנסות בטיחות
מה היתרונות של פנייה לוועדה פריטטית?
גם לעובדים וגם למעסיקים יש אינטרס לנצל את הזכות להליך לפני הליך וועדה פריטטית מהטעמים הבאים:
- חיסכון בעלויות ובהליכים משפטיים: מאבקים משפטיים יכולים להיות עניין יקר למדי גם עבור מעסיקים וגם עבור עובדים. ההוצאות המשפטיות והאגרות יכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים ובשל אופן פעילותו של בית המשפט להגרר גם על פני שנים. לעומת זאת, וועדה פריטטית אינה כרוכה בעלויות למעט עלויות הייצוג המשפטי שהן לבחירתו של כל צד בדיון.
כשמדובר בקבלנים או חברות בנייה שחשופות לעשרות תביעות בשנה, ההפרשים יכולים להיות משמעותיים בעיקר אם הם מעסיקים עו"ד דיני עבודה בריטיינר. עבור עובדים, הפערים יכולים להשפיע על הרצון והיכולת של העובד להגיש בכלל את התביעה ולעמוד על זכויותיו.
- קיצור הליכים: דיונים בבית הדין לעבודה יכולים להמשך שנים ולהקבע לעוד מספר שנים מרגע הגשת התיק. לעומת זאת, וועדה פריטטית נדרשת להתכנס תוך 14 יום מיום שהוגשה אליה בקשה לניהול סכסוך. כיוון שמדובר בהליך גישור ולא בהליך משפטי רגיל, שבו הצדדים צריכים להגיש סיכומים ולחכות לתגובות, ייתכן מצב שבו תוך מפגש יחיד הצדדים יגיעו להסכמות ולפתרון.
- סודיות ההליך: ועדה פריטטית לא חייבת לנהל פרוטוקול, היא אינה כפופה לדיני הראיות והדיונים המתנהלים בה סודיים על פי רוב. לעומת זאת, פרסומים בבית הדין לעבודה גלויים לציבור הרחב, כפופים לפרוטוקול ולכללי הראיות.
גם עבור עובדים ועל אחת וכמה עבור מעסיקים הסודיות היא יתרון, שכן הפרוטוקולים של הוועדה אינם מופיעים במנועי החיפוש ואינם יכולים להשפיע על דעת הציבור בנוגע למוניטין של החברה או לחשוף מידע כלכלי אודותיה. עבור עובדים, הם מאפשרים את החופש לתבוע מבלי להיות "מסומנים" על ידי מתחרים אך גם את ההזדמנות לחזור לעבוד אצל המעסיק אם פתרון הסכסוך מאפשר זאת.
- הגעה לפתרון: נציגי העובדים והמעסיקים הם משתתפים פעילים בדיון שנערך בוועדה הפריטטית. ההיכרות שלהם עם החוקים, צווי ההרחבה, הזכויות והחובות של כל צד והמתרחש בענף, מגדילה את הסיכוי שהצדדים יגיעו לפתרון המוסכם על כולם.
עוד יתרון של דיון בוועדה לפני פנייה לבית הדין הוא שההחלטות שלה אינה מחייבות. אם הצדדים אינם מרוצים מהתוצאה, תמיד אפשר להמשיך משם לבית הדין לעבודה.
מתי לא כדאי לפנות לועדה פריטטית לפתרון סכסוך עבודה?
למרות שברוב המקרים הפתרון של ועדה פריטטית מועיל וטוב לשני הצדדים, מניסיוננו, ישנם מקרים שבהם הגעה לועדה פחות מיטיבה עם המעסיק כגון:
- סחטנות: עורך דין דיני עבודה יודע להעריך מתי תביעה של עובד מוצדקת, ומתי מדובר בסחטנות חסרת בסיס. אם המקרה הוא מהסוג השני, לא כדאי בכלל לגשת לוועדה שמנסה לייצר פשרות, אלא לנסות לדחות את התביעה מכל וכל בבית הדין לעבודה.
- תאונת עבודה: תאונות עבודה אינן נחשבות בתור סכסוך עבודה והוועדה אינה מוסמכת לדון בהן, ולכן אין טעם לדון בנושא הזה במסגרת ועדה פריטטית.
- כשהשייכות של המעסיק לענף הבניה אינה מובהקת: אם למעסיק יש מספר תחומי עיסוק או אם קיימת מחלוקת האם צו ההרחבה או ההסכם הקיבוצי של ענף הבניה חל על המעסיק, לא בטוח שלועדה יש סמכות לידון בכך.
- כשאין הלכות ופסיקות על הנושא: אחת הסיבות שכדאי להיות מיוצג גם בדיונים הנערכים בועדה פריטטית, היא כדי לדעת מראש האם בעניין הסכסוך נפסקו כבר בעבר הלכות ופסיקות של בית המשפט או האם ניתנו להחלטות ועדה קודמות בנושא תוקף של פס"ד. אם לא, לא בטוח שתרצו להיות הראשונים.
- כשהמחלוקת גדולה מדי: גישור יכול לעבוד כשיש פער סביר בין הצדדים. אם המחלוקת על תקופת ההעסקה או על נושא הסכסוך נרחב מדי – ההליך לא יעבוד.
טעויות נפוצות של מעסיקים בוועדות פריטטיות
משרד קטן בר-טל טלמור מייצג מעסיקים רבים מתחום הבנייה בוועדות פריטטיות. לאורך השנים נוכחנו לראות טעויות חוזרות ונשנות של מעסיקים בהתנהלותם בוועדות אלו:
- הגעה מעמדת נחיתות: ברוב המקרים, עובד שתובע את המעסיק יגיע לוועדה בליווי עו"ד דיני עבודה, מה שייתן לו יתרון מול מעסיק שיגיע לבדו.
- אי ניצול עמדת "השחקן החוזר": קבלנים וחברות בנייה מקבלות עשרות תביעות לוועדות פריטטיות בשנה. אם הם מגיעים לבד או מחליפים את עורכי הדין שמלווים אותם, הם מאבדים את היתרון שלהם ביחס למי שלוקח עו"ד שבקיא בעבודה מול וועדות פריטטיות, מכיר את חברי הוועדה ואת השינויים בהסכמים הקיבוציים בתחום הבניה. לרוב, זה גם יעלה להם יותר מאשר לשכור עו"ד דיני עבודה בריטיינר.
- חשיפת מידע מיותר: בדיני עבודה רוב המידע חשוף מראש לעובד, אבל יש חשיבות לאופן שבו דברים נאמרים, למה המעסיק מודה בו ולמה נחשף בדיון כי תמיד יש סיכון שהתיק יגיע אל בית הדין. הצגת עובדות וטענות שיכולות להזיק למעסיק בדיון הסודי, עדיין יכולות לשמש את הצד השני אם התיק יגיע לבית הדין.
- הגדלת סיכונים: לעיתים קבלנים לא יודעים מה הם אמורים לשלם לעובד בהתאם לצווי ההרחבה, והם עלולים להתחייב לתשלום יתר או להודות שלא הפרישו זכויות שהיו אמורים להפריש. במקרה כזה, ייתכן שעובד יחליט לנקום ולהתלונן לאגף הפיקוח במשרד הכלכלה ולהביא על המעסיק ביקורת וקנסות מיותרים.
- לקיחת אחריות שלא לצורך: בוועדה אם המחלוקת היא על זהות המעסיק, ייתכנו מקרים שבהם המעסיק ייקח על עצמו אחריות שבית הדין היה פוטר ממנו בנסיבות מסויימות, רק כי הגיע לא מיוצג והציג תלושי שכר שהנפיק לעובד.
ייצוג בוועדה פריטטית על ידי משרד קטן ▪ בר-טל ▪ טלמור
למשרד קטן בר טל טלמור ניסיון רב בייצוג בוועדות פריטטיות בענף הבניה והיכרות מעמיקה עם ההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה בענף.
בין לקוחותינו נמצאים קבלנים, חברות בניה ויזמים רבים המשתמשים בשירותינו המשפטיים באופן שוטף, ואנו מסייעים להם להגיע לפתרונות יעילים ומהירים תוך חסכון אדיר בעלויות, ניתוב התביעות לאפיקים הנכונים ביותר עבורם ויצירת מעטפת ההגנה המיטבית על העסק.
איך נוח לך להתייעץ איתנו?
- 03-5671671
- בטופס המצורף:
ייתכן ויעניין אותך לקרוא גם על:

פרילנסר ויחסי עובד מעביד
בחינת יחסי עובד-מעסיק בהעסקת פרילנסר מתבססת על 5 מבחנים. אם נמצאו יחסי עבודה בין השניים, בית הדין יחשב את הזכויות המגיעות לעובד ועשוי אף לקבוע פיצוי לא ממוני.

דמי טיפול ארגוני
איך מתנהלים נכון לאחר קבלת דרישה לתשלום דמי טיפול ארגוני (מס ארגון) ומאילו טעויות חשוב להמנע?

זכויות עובדים בפירוק חברה או פשיטת רגל
אילו זכויות עובדים בפירוק חברה ובפשיטת רגל מגיעות לעובד על פי החוק? מהם הסימנים לפשיטת רגל של המעסיק? איך מקבלים את הפיצוי ובאילו נסיבות פניה לעו"ד דיני עבודה יכולה להגדיל את הפיצוי שיתקבל?